Schimbarea sistemului de impozitare a locuințelor, amânată cu un an?

Premierul Nicolae Ciucă a fost de acord cu amânarea intrării în vigoare a noului mod de calcul al impozitului pe clădiri, care trebuia aplicat de la 1 ianuarie 2023, după solicitarea Asociaţiei Municipiilor din România, condusă de Emil Boc.

Asociația a cerut „menținerea pentru anul 2023 a sistemului actual de impozitare a clădirilor și trenurilor cu adiționarea cotelor de impozitare”. Solicitarea urmează să fie discutată în coaliția de guvernământ.

Reamintim că valoarea clădirii, exprimată în lei, urma să fie determinată prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.

Limitele minime ale cotelor de impozitare urmau să fie de minim 0,1% la clădiri rezidențiale, respectiv de minim 0,5% la clădirile nerezidențiale, iar administrația publică locală, la propunerea autorității executive, ar fi putut majora impozitele și taxele locale, în funcție de criterii economice, sociale, geografice, urbanistice, precum și de necesitățile bugetare locale, cu excepția taxelor de timbru. Conform estimărilor făcute, în Cluj-Napoca, taxele ar fi putut creşte chiar şi de trei ori.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut