Scandalul privind cimitirul din Valea Uzului, pe punctul de a se reaprinde

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, pledează pentru dialog şi găsirea unei soluţii, împreună cu autorităţile din Bacău, astfel încât soldaţii români căzuţi la datorie să poată fi comemoraţi în linişte, în locul potrivit, după ce instanţa a decis că crucile militarilor români din cimitirul internaţional Valea Uzului au fost amplasate ilegal, în 2019, de Primăria Dărmăneşti din judeţul Bacău.

Tribunalul Bacău a anulat, printr-o hotărâre pronunţată în 2022, autorizaţia de construire a 50 de cruci ridicate pentru eroii români în cimitirul Valea Uzului şi a unui monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, emisă de Primăria Dărmăneşti, decizie care a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Bacău, în data de 10 februarie.

Borboly Csaba a declarat, vineri, că decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Bacău arată că primarul din Dărmăneşti „a făcut o greşeală imensă, a cheltuit bani publici nejustificaţi, ilegal, pe un teren care nu aparţine oraşului Dărmăneşti şi pentru o construcţie care, conform legislaţiei României, nu a fost autorizată” şi şi-a exprimat speranţa că organele abilitate ale statului se vor autosesiza în acest caz.

„Am crezut şi credem că justiţia trebuie să facă dreptate în privinţa celor ce s-au întâmplat în 2019, la Valea Uzului. Acum, o nouă decizie a instanţei, care este definitivă şi irevocabilă, a fost pronunţat de către Curtea de Apel Bacău şi credem că acesta este una din cele mai importante procese care s-au câştigat, pentru că până acuma niciun proces legat de Valea Uzului, nici penal, nici administrativ, nici civil, n-a fost pierdut din partea judeţului Harghita. (…) Dacă cineva cheltuie în acest mod grosolan bani publici, eu cred că trebuie să răspundă în faţa legii. Sper că organele abilitate ale statului se vor autosesiza şi se va face dreptate în această privinţă. În al doilea rând, sper că şi ultimul proces (privind limitele administrative dintre cele două judeţe – n.r.) va fi câştigat. Şi atunci eu cred că această perioadă neagră de patru-cinci ani, în care ura, şovinismul, extremismul, s-au mutat sau şi-au găsit un loc la Valea Uzului, unde sunt foarte mulţi eroi, indiferent de naţionalitate şi de ţară, memoria lor a fost batjocorită şi acest lucru se va termina”, a declarat Borboly Csaba.

El a adăugat că va începe un dialog cu Consiliul Judeţean Bacău pentru găsirea unor soluţii astfel încât să se identifice locurile unde eroii români să poată fi comemoraţi în linişte, acolo unde sunt îngropaţi, dar „construcţia ilegală” din cimitirul Valea Uzului trebuie îndepărtată.

„Eu îi rog pe toţi, care de obicei fac acolo manifestări, fac circ şi încearcă să primească o atenţie publică mărită, să se oprească cu astfel de activităţi, pentru că se vede prin deciziile instanţelor, ori din judeţul Harghita, sau din Târgu Mureş, sau din judeţul Bacău, că calea trebuie să fie pentru eroii căzuţi şi nu pentru circ. Deci, îi chem pe toţi factorii să dăm liniştea înapoi Văii Uzului, să comemorăm şi să cinstind memoria ostaşilor care stau acolo. Şi da, eu cred că trebuie să se găsească şi acele locaţii unde eroii români căzuţi pot fi comemoraţi, pot fi cinstiţi şi acest lucru urmează să se întâmple. De aceea, o să încep un dialog cu colegii, cu Consiliul Judeţean Bacău, încât să mergem mai departe, pentru că niciun erou căzut la datorie, indiferent de care parte a baricadei a luptat, nu trebuie să fie uitat, trebuie să fie cinstit în linişte şi în pace. Deci, vom merge mai departe, dar construcţia ilegală trebuie, conform legii, să fie luată de la acel loc, pentru că n-a fost realizat conform legislaţiei României în vigoare”, a conchis Borboly Csaba.

Cimitirul eroilor de la Valea Uzului, cel mai mare din Harghita, adăposteşte, potrivit MApN, rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial – unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni, români şi sârbi.

În ultimii ani, Consiliul Local Sânmartin a împrejmuit zona şi a amplasat câteva sute de cruci în memoria soldaţilor maghiari căzuţi în luptele care au avut loc în zonă.

Cimitirul a intrat în atenţia publică în anul 2019, când autorităţile din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au ridicat în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, însă autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR au susţinut că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

De asemenea, liderii maghiari au susţinut că soldaţii români nu sunt înmormântaţi acolo, ci în alt loc şi că merită să fie cinstiţi acolo unde îşi dorm somnul de veci.

În zonă au avut loc, atunci, mai multe incidente: crucile amplasate în memoria eroilor români şi monumentul din incintă au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari. Starea de tensiune a culminat în data de 6 iunie 2019, când membrii mai multor organizaţii româneşti, dar şi localnici din judeţul Bacău sau din alte zone ale ţării, au venit în număr mare la cimitir, pentru a participa la o manifestare comemorativă, cu ocazia Zilei Eroilor, iar mai mulţi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, alături de liderii lor politici, au format un lanţ viu la intrarea în cimitir.

Întrucât românilor nu li s-a permis accesul în zonă, câţiva dintre aceştia au forţat şi au rupt poarta închisă cu lacăt, au avut loc îmbrânceli cu jandarmii, dar şi cu jurnaliştii şi câţiva membri ai comunităţii maghiare, iar după ce maghiarii s-au retras, manifestarea de comemorare s-a desfăşurat în interiorul cimitirului.

În urma acelor incidente, premierul de atunci, Viorica Dăncilă, a anunţat că cimitirul ar putea fi preluat în administrare de Ministerul Apărării Naţionale, propunere respinsă de liderii maghiari, iar experţi din partea României şi Ungariei au avut mai multe întâlniri, pentru a găsi o soluţie de rezolvare a problemei, fiind subliniată, de ambele părţi, importanţa dialogului bilateral pe această temă.

Din 2019, în fiecare an, de Ziua Eroilor sau cu ocazia Zilei Armatei, reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din ţară organizează la Valea Uzului manifestări de comemorare a eroilor români. De asemenea, şi reprezentanţi ai comunităţii maghiare organizează, cu alte ocazii, evenimente de cinstire a soldaţilor maghiari.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut