Scandalul flotanților explodează la Beliș

Alegerile locale din 27 septembrie nu au fost doar despre proiecte și soluții menite să ducă la dezvoltarea comunităților. Din păcate au fost și despre fraude și diverse rețete de viciere a votului. Un exemplu în acest sens este comuna Beliș. Aici, personaje misterioase care nu au avut nicio legătură cu zona și-au propus să obțină controlul asupra administrației din comuna din Nord-Vestul Munților Apuseni. Pentru asta ar fi gândit un adevărat mecanism de viciere a votului menit să-l aducă în funcția de primar pe actorul Claudiu Bleonț.

Una dintre metodele folosite la Beliș în încercarea de a asigura succesul candidatului PNL a fost cea a „flotanților”. Zeci de persoane cu domiciliul în alte localități au obținut dreptul de a vota în Beliș după ce au primit viza de reședință în această comună.

Se pare că pentru asta s-au folosit documente false, iar acum procurorii și polițiștii sunt chemați să lămurească modul în care unele persoane au primit viză de reședință la Beliș, deși nu aveau spații în care să locuiască acolo.

Într-o plângere penală, depusă de Primăria Beliș, prin primarul Viorel Matiș, la Parchetul Judecătoriei Huedin, se susține că în 26 septembrie a.c., și chiar în ziua alegerilor, la Biroul de evidență a Populației Huedin au fost depuse peste 20 de solicitări în vederea obținerii vizei de reședință la Beliș. „Adeverințele de spațiu pe care acei oameni le-au prezentat la Ghișeul Evidența Populației erau întocmite în fals, semnătura mea în calitate de primar înscrisă pe acestea fiind falsificată în mod grosolan. De la data comiterii faptelor și până în prezent am stabilit faptul că adeverințele au fost întocmite în fals cu complicitatea și implicarea a doi funcționari din Primăria comunei Beliș, care, pe parcursul alegerilor, nu au fost în măsură să adopte o atitudine rezervată și neutră în raport cu campania electorală și care nu și-au respectat codul deontologic, prin aceea că au efectuat campanie electorală și s-au implicat în favoarea candidatului PNL la funcția de primar Claudiu Bleonț”, se arată în plângerea penală depusă la Parchetul Judecătoriei Huedin.

În actul de sesizare a Ministerului Public se menționează că adeverințele care să certifice deținerea spațiului necesar obțineri vizei de reședință trebuie semnate de primar, secretarul de comună și de agentul primăriei. În cazul de la Beliș, cele peste 20 de adeverințe au fost semnate de secretar și de agentul agricol, însă semnătura primarului ar fi fost falsificată „Cele două angajate au dispus semnarea în fals, aplicând ștampila primăriei deși eu am interzis mai întâi verbal și apoi prin notă internă ca vreun funcționar al Primărie să semneze adeverințe de spațiu în lipsa mea sau în numele meu”, se menționează în pngerea penală, prin intermediul căreia se mai solicită urmărirea penală a angajaților Primăriei Beliș implicați în eliberarea de adeverințe de spațiu, precum și actorului Claudiu Bleonț.

Printre cei față de care se mai solicită urmărirea penală se numără Dragoș Pandele. Acesta din urmă s-a aflat în atenția DNA în urmă cu patru ani într-un dosar ce viza un festival internațional de teatru la Bacău.

În dosarul de la DNA se arată că Dragoș Pandele, consilierul personal al managerului Teatrului Bacovia din Bacău, Anca Sigartău, ar fi luat comisioane de 35% din sponsorizările dirijate către un ONG (peste 100.000 de lei în total).

S.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut