Scandalul din Educație, o pată pe imaginea coaliției de guvernare

După demisia lui Sorin Cîmpeanu din fruntea Ministerului Educației, coaliția de guvernare rămâne șubrezită la capitolul imagine, lucru recunoscut chiar de către unii reprezentanți ai acesteia. Dat fiind contextul, decizia demisiei a fost de bun augur și necesară, spun unii dintre ei.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, atrage atenția că în ultimele luni societatea românească  s-a confruntat cu multiple acuze și cazuri de acest gen, adâncind astfel lipsa de credibilitate a clasei politice.

„Scandalul declanșat, atât de problematica plagiatului cât și de criticile aduse Legilor Educației, aduc un deserviciu nu doar fostului ministru Sorin Cîmpeanu și PNL cât și inițiatorului proiectului  ,,România educată”.

Decizia domnului Cîmpeanu de a demisiona din funcția de Ministru al Educației a fost de bun augur și mai mult decât necesară.

Consider că acest scandal are potențial de a continua, cel puțin în spațiul public, în funcție de următoarea numire pe care o va face Partidul National Liberal.

PSD a venit cu o propunere în acest sens, însă decizia nu ne aparține.

În ceea ce privește coaliția, vom continua dialogul deschis și colaborarea. Elevii si studenții sunt pe primul loc și dorim rezolvarea acestor probleme într-un mod rapid și eficient”, a declarat Alexandru Cordoș, liderul PSD Cluj.

„Nu cred că scandalul ministrului plagiator al Educației va afecta prea mult coaliția de guvernare. Fostul ministru a fost doar un pion care, după ce a adâncit distrugerea învățământului, a plecat spre locurile lui nemeritate: rămâne rector al USAMV București, președinte al Comisiei Naționale a Rectorilor, rămâne senator, președinte al Comisiei de Învățământ, membru al Academiei de Științe Agricole, păstrează toate medaliile și distincțiile primite șamd, șamd.

Iar proiectul de distrugere al viitorului României, al copiilor și al tinerilor – „România educată” – merge mai departe.

Acestă coaliție dintre stânga stângii – PSD și dreapta stângii – PNL, se va destrăma doar atunci când nu vor mai avea ce împărți sau vor scădea atât de mult în sondaje încât nu vor mai putea guverna împreună și în viitor. Deci actuala coaliție se va destrăma doar datorită capitalului bănesc sau electoral. Corupția e atât de prezentă încât doar banii și puterea îi unesc și îi despart în același timp”, a precizat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

„Coaliția de guvernare nu cred că va fi afectată în niciun fel (n.red de acest scandal). Atât timp cât premierul Ciucă, asupra căruia există suspiciunea de plagiat, rămâne în funcție și nu alege gestul de onoare al demisiei, e clar că niciunul dintre partide nu ține la imaginea învățământului românesc.

De altfel, în cazul PSD și PNL au mai existat acuzații de plagiat și în trecut – cazul ministrul Educației, Ioan Mang, din Guvernul Ponta, premierul Ponta însuși – iar strategia a fost aceeași, să ignorăm orice presiune politică și publică cât de mult se poate.

Ceea ce ar trebui să ne preocupe este însă impactul pe care acest tip de comportament îl are asupra elevilor, studenților. Unii dintre aceștia vor considera că este în regulă să copiezi dacă același lucru îl face un ministru al Educației sau un prim-ministru”, a afirmat deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

Demisia fostului ministru al Educatiei a fost un gest înțelept și necesar. Sper că următorii candidați la pozițiile ministeriale să fie mai sinceri cu privire la vulnerabilitățile în zona de integritate”, a spus, pe de altă parte, deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

PSD, USR și AUR vor încerca să speculeze acest moment”

În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj,

scandalul prelungit legat de suspiciunile de plagiat în teza de doctorat și în cursurile universitare publicate de Sorin Câmpeanu au avut un efect negativ asupra întregii coaliții, dar în special asupra imaginii președintelui Iohannis și a PNL. „Acest scandal s-a adăugat unei contestări mai largi din partea actorilor-cheie din educație îndreptată împotriva conținutului proiectelor de lege ale educației și a manierei în care acestea au fost formulate și prezentate de către fostul ministru.

PSD, pe de o parte, USR și AUR, pe de alta, vor încerca să speculeze acest moment delicat, subliniind competența profesională a propriilor actuali sau foști miniștri sau ministeriabili ai educației, precum și inadecvarea discursului anti-corupție al Președinției, însușit de PNL”, a subliniat Sergiu Mișcoiu.

O demisie de răsunet

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, aflat în centrul unui scandal de plagiat, şi-a anunţat joi seară demisia din funcţie. „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al Educației”, a scris el pe Facebook. Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu și că va fi făcută rapid o nouă propunere de ministru al Educaţiei, și anume Sebastian Burduja.

Retragerea lui Sorin Cîmpeanu din fruntea Ministerului Educației a venit în contextul acuzaţiilor de plagiat la adresa sa, în urmadezvăluirilor făcute de jurnalista Emilia Șercan.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut