Satul clujean în 10 obiceiuri – expoziție outdoor pe Bulevardul Eroilor

Clujenii dar și turiștii care vizitează orașul în această perioadă au ocazia să facă o călătorie fascinantă prin bogatele tradiții locale, prin intermediul expoziției outdoor „Satul clujean în 10 obiceiuri”, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, pe instalația „10×10” de pe Bulevardul Eroilor.

Fotografiile expuse sunt selectate din arhiva CJCPCT Cluj, permanent îmbogățită în cadrul proiectelor de cercetare și revitalizare a culturii tradiționale din satele județului.

„Întreaga viață a omului din universul tradițional (munca și ocupațiile din timpul anului, relațiile cu semenii și valorile spirituale ale colectivității) se desfășura după reguli bine stabilite, șlefuite în decursul timpului și, de cele mai multe ori, respectate cu strictețe. Viața modernă a transformat satul tradițional, însă, îmbucurător este că unele obiceiuri s-au păstrat până în zilele noastre. Întâlnim și acum unele meșteșuguri sau practici la diferite momente importante din viața omului, ori ritualuri cu forme de desfășurare destul de ample, în care riturile vechi se împletesc cu acte ceremoniale și cu manifestări cu caracter spectacular, la care participă întreaga comunitate locală” – precizează cercetătorii CJCPCT Cluj.

În cadrul expoziției pot fi descoperite zece obiceiuri, selectate din bogata moștenire culturală clujeană: jocul satului, intratul fetei in joc, claca la coasă, haba/șezătoarea, patul miresei, colacul ritualic de înmormântare, Sânzienele, corindatul junilor în Munții Apuseni, păpălugăra și împănatul boului. Acestea aparțin satelor Mărișel, Măguri-Răcătău, Dobrin, Negreni, Răchițele, Orman, Berchieșu, Mintiu Gherlii, Frata, Feleacu, Bedeciu, Văleni, Ceanu Mare și Mera.

„Având o tradiție de 65 de ani în domeniul conservării și promovării culturii tradiționale, precum și o echipă de specialiști bine pregătiți, CJCPCT Cluj este o instituție etalon în salvgardarea și promovarea patrimoniului tradițional imaterial. Astfel, scopul expoziției este acela de a ne încuraja să acceptăm tradiția ca parte din viața noastră, să medităm, chiar și pentru «o privire», la trecutul și viitorul satului clujean” – precizează organizatorii expoziției.

Coordonatori proiect: Adriana Andrei și Consuela Bendea; Foto: Nicu Cherciu, Marius Romilă, Mircea Cîmpeanu, Darius Echim, Ioan Bruchental, Nicolae Nerțan, Claudiu Cubleșan; Texte de specialitate: Consuela Bendea, Adriana Irimieș (manager CJCPCT Cluj), Marinela Istici, Claudiu Cubleșan, Grigore Sâmboan, Adriana Andrei; Parteneri: Asociația Mărișana, Asociația „Pro Vision”, Asociația „Tradiții Ormănene”, Asociația „Mugurii Mintiului”, Primăria Comunei Măguri-Răcătău, Primăria Comunei Negreni, Primăria Comunei Mintiu Gherlii; Concepția grafică: Nicolae Nerțan.

Expoziția „Satul clujean în 10 obiceiuri” poate fi vizitată în mod gratuit, pe tot parcursul lunii septembrie.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut