Sărbători liniştite la Gherla

În acest an, sărbătorile de Crăciun au fost mult mai diferite faţă de alţi ani. Restricţiile pandemiei au marcat şi în municipiul Gherla cea mai mare sărbătoare creştinească. Pe străzi a fost linişte în toată această perioadă, au lipsit colindătorii şi vizitatorii. Fiecare familie a stat în jurul bradului frumos împodobit sau la masă, dar fără oaspeţii obişnuiţi din anii trecuţi.

Nici bisericile nu au mai fost aşa pline ca altădată, chiar dacă creştinii nu au ocolit de Crăciun lăcaşurile de cult din oraş. Parohia Ortodoxă „Sfînta Treime şi Sfinţii Brîncoveni” Gherla III a oferit enoriaşilor o surpriză plăcută organizând şi un concert de colinde. În acest an armenii gherleni au fost receptivi la recomandările Papei Francisc şi au ţinut slujba din seara Crăciunului mult mai devreme . Dacă în alţi ani acesta a avut loc începând cu orele 22,00, de această dată enoriașii gherleni au fost prezenţi în frumoasa Catedrală Armenească din centrul oraşului la orele 19,00. Faţă de duminicile obişnuite în băncile lăcaşului de cult au luat loc mult mai mulţi creştini, printre care s-au aflat şi romano-catolicii. Cu toţii au respectat distanţarea fizică şi au purtat măşti de protecţie.

Biserica fost împodobită de sărbători, nelipsind bradul înalt, ce a dat o culoare deosebită, iar atmosfera a fost pe măsură. Slujba religioasă a fost săvârşită de preotul paroh Küsmödi Attila, care a citit mesajul de Crăciun al IPS dr. Kovács Gergely, Arhiepiscop Romano-Catolic de Alba Iulia. În predica lui preotul paroh a scos în evidenţă semnificaţia şi importanţa celei mai mari sărbători creştineşti, Naşterea lui Isus. În cuvântul său a şi pus întrebarea: ce înseamnă Crăciunul pentru un creştin? Răspunsul îl găsim zi de zi în timpul rugăciunilor noastre, când sufletul nostru se ridică în Cer. Dumnezeul se află printre noi, iar Sărbătoarea Naşterii Domnului să fie o revărsare de har, ce să lumineze renaşterea spirituală a fiecăruia dintre noi.

Creştinii armeni din Gherla au primit aceste cuvinte înţelepte cu suflete pline de bucurie şi speranţă. Înălţător, pe măsura marcării celei mai mari sărbători creştineşti a fost şi evoluţia corului mixt condus de clujeanul Molnár Árpád, care pe lângă obişnuitul repertoriu a pregătit şi câteva piese muzicale tradiţionale de Crăciun, unele interpretate în limba armeană, seara din ajun fiind încheiată cu piesa: Ce veste minunată, cântec fredonat şi de creştinii prezenţi în biserică. Cu toţii au plecat acasă mult mai bogaţi în harul dumnezeiesc, dar şi cu plăcerea şi satisfacţia de a sărbători împreună Crăciunul. Copiii prezenţi la slujbă au avut prilejul de a se închina la ieslea Betleemului, amenajată într-un colţ al bisericii.

De Crăciun la Gherla cei mai fericiţi au fost copiii. Toate parohiile ortodoxe din localitate au oferit cadouri micilor locuitori ai urbei. Nu s-a lăsat mai prejos nici Primăria şi Consiliul Local, care au organizat trei întîlniri cu copiii în diferite zone ale municipiului: în părculeţul din faţa Şcolii Gimnaziale nr. 1 de pe strada Liviu Rebreanu, în Piaţa Libertăţii şi în parcul de pe strada Clujului.

Pentru ei a sosit Moşul frumos îmbrăcat pe o caleaşcă trasă de cal, plină cu dulciuri. Cei mai îndrăzneţi copii s-au fotografiat pe calul friesian, de o eleganţă impresionantă. Cu toţii au rămas cu cadouri, dar şi cu amintiri plăcute. Zilele trecute pe raza municipiului Gherla a scăzut rata incidenţei cumulative Covid-19 la o mie de locuitori la 3,14, iar în secţiile de specialitate ale Spitalului Municipal au fost înregistrate mai puţine internări. Asta înseamnă că populaţia a respectat recomandările cu privire la menţinerea sănătăţii în condiţiile pandemiei.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut