Săptămâna Grădinii Romane, la Grădina Botanică „Alexandru Borza”

Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca dedică săptămâna 15 – 21 noiembrie Grădinii Romane.

În perioada 17-21 noiembrie 2021, de la orele 10:00, 12:00 și 14:00 se vor organiza zilnic tururi ghidate, numărul maxim de participanți într-un grup fiind limitat la 10 persoane, din pricina condițiilor speciale legate de pandemia COVID-19.

Grădina Romană, situată în apropierea complexului de sere, reprezintă un punct de originalitate al Grădinii Botanice „Alexandru Borza”. În acest sector se cultivă plante ce se găseau în grădinile romane, descrise de Pliniu cel Bătrân, a căror denumire românească confirmă originea latină a limbii române. De asemeni, elementele de patrimoniu cultural ocupă un loc important în acest spațiu, colecția de artefacte a Grădinii Romane constituindu-se într-un ansamblu unic in România. Cele cca. 50 de obiecte inventariate aici – de la sarcofage, statui și coloane romane, până la ornamente gotice și baroce – sunt legate de istoria orașului Cluj-Napoca.

Pentru înscriere și informații suplimentare, cei interesați sunt invitați să trimită un email la adresa gradina.botanica.borza@gmail.com, în care să specifice data și ora, precum și numărul de persoane care doresc să participe. Înscrierile pentru tururile ghidate de duminică, 21 noiembrie, se fac până sâmbătă, 20 noiembrie, ora 16:00.

***

Grădina Botanică „Alexandru Borza” este parte a programului strategic UBB Goes Green, prin care universitatea clujeană și-a asumat o direcție strategică privind dezvoltarea sustenabilă, intrând într-o adevărată „paradigmă verde”. Una din misiunile sale se referă la activitățile de educație ecologică a comunității academice și a publicului, precum și de promovare și de implicare activă în ocrotirea naturii și a valorilor legate de diversitatea biologică.

„În prezent – precizează reprezentanții universității – UBB are în administrare peste 81 hectare de spații verzi, ceea ce reprezintă circa 10% din zona verde a municipiului Cluj-Napoca (814 ha), Grădina Botanică «Alexandru Borza», situată în centrul orașului, fiind un adevărat hotspot al biodiversității. Între miile de specii de plante de pe toate meridianele globului, un adevărat tezaur este reprezentat de arbori, mulți dintre ei având vârste și dimensiuni spectaculoase. Între acești se remarcă unele specii autohtone, cum ar fi cel mai bătrân plop (Populus alba) din județul Cluj sau frasinii seculari (Fraxinus excelsior), precum și unele exotice, precum arborele de castraveți (Magnolia acuminata) – unul dintre cele mai viguroase exemplare din Europa. Colecția este întregită de arborii mamut (Sequoiadendron giganteum), arborii pagodelor (Ginkgo biloba), chiparoși de baltă (Taxodium distichum) și mulți alții care așteaptă să fie descoperiți”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut