Şantierele Mociului

Se pare că Mociu este una din puţinele comune din Cîmpia Transilvaniei în care se încearcă a se compensa pierderile cu cîştigurile. Dacă stai să analizezi cu răbdare pierderile prezentate de şeful executivului de aici, Horvath Marton, dezechilibrele socio-economice au fost provocate atît de schimbările de regim, dar şi de actuala guvernare. Au dispărut de la Mociu secţiile şi Staţiunea de Mecanizare a Agriculturii, brutăria, secţia de produse lactate şi una din cele mai mari baze de preluare şi depozitare a produselor agricole cerealiere. Liceul s-a desfiinţat şi el, iar în 2011, spitalul unde se tratau suferinzii din acestă zonă de interferenţă a judeţelor Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Mureş a fost închis.

Păcat că a… murit şi agricultura, sector esenţial pentru truditorii ogoarelor, trăind, de fapt, o competiţie a demolărilor şi greu reuşim să punem ceva în loc”, ne mărturisea primarul Mociului, cel care a gîndit o serie de proiecte necesare implementării noului, cerut nu numai de moceni ci şi de comunitatea europeană.

În acest registru al compensărilor, au fost recepţionate lucrări de extindere a electrificării în perimetrul comunei, au fost pietruite şi chiar asfaltate mai multe căi de acces şi uliţe, scoala a fost complet reabilitată şi modernizată, s-a construit o cochetă bază sportivă ce încorporează o sală de sport şi un teren sintetic multifuncţional cu nocturnă, şcoala din Chesău şi Ghirişul Român au cu totul o altă înfăţişare şi dotare, iar la Boteni a fost terminată noua clădire publică multifuncţională ce v-a găzdui evenimente din viaţa comunităţii satului. O asemenea investiţie se află în curs de finisaj şi în satul Roşieni, ambele modernizări fiind finanţate din bugetul comunei şi sume alocate de Consiliul Judeţean Cluj. Mociul mai dispune de o investiţie unică în ţară, aceea prin care îşi asigură iluminatul public cu tehnologia ledurilor.

Vizitînd comuna chiar în săptămîna patimilor, mi-am dat seama că Mociul ţine la condiţia sa de centru agro-comercial, fapt vizibil prin organizarea, compartimentarea şi buna dotare a pieţei din zona centrală a comunei, a tîrgului de animale, a depozitelor de materiale pentru construcţii, dar şi al reţelei de magazine moderne prin care se valorifică produse de tot felul. Mociul este un tîrguşor în care, dimensional vorbind, cresc investiţiile. Chiar la intrarea dinspre Turmaş, o macara turn îşi rotea braţul încărcat la o înălţime de 20 m, unde se construieşte o frumoasă pensiune cu fonduri europene, a cărei denumire a fost împrumutată de la Muntele Athos, şi care va avea toate utilităţile anului 2012, inclusiv piscină.

Mai jos, în vecinãtatea spitalului ce încã stã zãvorît şi fãrã utilitate, într-o zonã de un pitoresc aparte, constructorii de la SC Gentilia Construct Cîmpia Turzii, clãdesc de zor noul centru SMURD, care va deservi comunele Ţaga, Buza, Geaca, Cãmãraşu, Mociu, Cãianu, Palatca, Cãtina, Suatu şi Frata. Constructorii acestei societãţi care au lucrat mult în strãinãtate, sunt profilaţi în realizarea clãdirilor de utilitãţi publice, ei punînd şi temelia SMURD-ului Bãişoara, creşei nr. 8 din cartierul Mãnãştur, şi la numeroase şcoli. SC Gentilia Construct, este una din unitãţile de profil care îşi respectã termenele de execuţie şi nu provoacã penalitãţi beneficiarilor de fonduri europene.

SMURD Mociu, a fost obţinut de conducerea comunei ca o…. compensare a închiderii spitalului de aici, dar ca şi o necesitate vitalã în aceastã parte a judeţului. Lucrãrile de turnare a fundaţiei au început în a doua jumãtate a lunii februarie, iar acum construcţia este aproape în întregime ridicatã. La parter sînt construite trei garaje pentru maşinile pompierilor, un garaj pentru maşina SMURD, centralã termicã, spaţii de depozitare, spaţii de dezinfectare, magazii, grupuri sociale, camera telefoanelor şi un dormitor. La etaj se aflã o camerã de zi, douã dormitoare, grupuri sociale, salã de mese şi un birou pentru comandant. Constructorul din Cîmpia Turzii lucreazã şi sîmbãta pentru a termina obiectivul în luna iunie a acestui an şi a-l preda militarilor şi medicilor ce vor lucra non-stop pentru prevenirea şi înlãturarea situaţiilor de urgenţã şi a salva viaţa oamenilor din cele 10 comune, dar şi a celor ce trec sau se aflã temporar în aceastã parte a judeţului nostru.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie