Sâncraiu – Festivalul măceșelor în decor artizanal

Prin frumusețea geografică, dimensiunile turismului și dotările edilitare, Sâncraiul este una din cele mai plăcute localități ale județului nostru. Să petreci o zi de toamnă blândă în această așezare de la rădăcinile Apusenilor, găsești și te bucuri de un dram de magie generat nu doar prin culorile anotimpului și aerului purificat ce coboară din înălțimile montane, ci și în desfășurarea inconfundabilului Festival al măceșelor, în al căror roșu-aprins găsim o adevărată farmacie a naturii.

Iată și motivul pentru care, sâmbătă dimineața, reporterul și-a mânat caii putere spre aceste mirifice locuri de la poalele Apusenilor, de unde s-au strâns, în aceste zile, mari cantități de măceșe pentru a fi transformate în delicioase gemuri, dulcețuri și siropuri cu benefice influențe asupra organismului uman. În acest sfârșit de octombrie, în Parcul Sf. Ștefan, s-a desfășurat a XV-a ediție a acestui unic Festival din zona Transilvaniei, unde mâinile harnice ale gospodinelor de aici ne învață și ne oferă an de an cum și cu ce putem să ne menținem sănătatea.

Evenimentul are amplitudinile sale prin numărul mare al participanților, inclusiv din Ungaria, dar și al diversității bogatului program oferit de administrația comunei manageriată de Poka Andrei – Gheorghe și secundul său, Peter Gyorgy-Arpad.

Programul prezentat de prof. Peter Monica – Maria a fost eșalonat pe două zile și a debutat vineri cu vizionarea expoziției ,, Albastra senectute – trecutul de mâine” în care am găsit dimensiunile artistice ale fotografului Lonay Arthur.

Tot în cantina Școlii gimnaziale ,, Ady Endre”, o unitate de învățământ ce dispune de toate dotările necesare pregătirii intelectuale și fizice a elevilor, adică săli de clasă bine dotate, bază sportivă nouă, internat, cantină, săli de lectură și chiar bazin semi-olimpic de înot, a fost vernisată și expoziția ,,Sâncrăieni pe tablouri și cărți poștale” a colecționarului Gyorg Laszlo. Interesanta prezentarea: ,,Motive populare pe ținută modernă” a aparținut doamnelor: Kis Lukacs Erzsebet și Kis Lukas Eva.

Sâmbătă a fost, poate, cea mai prolifică zi a anului la Sâncraiu, unde, într-o ordine perfectă s-au așezat tonetele și atelierele de pregătire a gemurilor din măceșe. Admirabile doamne au adus în parcul Sf. Ștefan cele mai frumoase veșminte tradiționale, bine apretate, și au pus în ștanduri gustare și produse de vânzare din întregul noian de bunătăți ce se produc în ale lor gospodării de când își știu arborele genealogic. Ba mai mult, sunt și doamne căsătorite aici, dar care și-au asumat îndeletnicirile sâncrăiencelor.

Un pilduitor exemplu este tânăra Vincze Ibolio, care a oferit sutelor de participanți o mare gamă consistentă de dulcețuri din măceșe, afine, merișoare, mure, zmeură, sucuri naturale, zacuscă cu vinete, fasole și ciuperci, platouri pline de prăjituri și sandvici-uri oferite din partea casei.
De fapt întregul coridor ce ducea la platoul pe care s-au desfășurat momentele artistice, a fost acoperit de expoziții cu vânzare și gustări, spațiu care a fost suficient de aglomerat de curiozitatea celor dornici să vadă procesul transformării măceșelor în gemul cu valențe curative. Desigur, trebuie să ai răbdare în derularea acestui atent proces de la spălare, fierbere, strecurări multiple, adaus de puțin zahăr și din nou foc ușor pentru ai echilibra vâscozitatea.

Din dialogul purtat cu viceprimarul comunei, Peter Gyorgy – Arpad și soția sa Monica – Maria, am reținut că după doi ani de pandemie este îmbucurător faptul că pregătirea și desfășurarea festivalului se datorează în bună parte dorinței gospodinelor de aici de a păstra acest eveniment de real interes în acest areal geografic.

Este o sărbătoare a comunității locale care excelează prin numărul mare de pensiuni turistice rurale autorizate, care au înregistrat mari pierderi după doi ani de liniște provocată de pandemie, iar în acest weekend s-au bucurat de oaspeți și au oferit cu generozitate ospitalitatea lor.
Pentru numerosul public, ansamblul artistic local și dansatorii din comuna înfrățită Kunadacs din Ungaria, echipați în frumoase costume populare, au defilat pe traseul Casei de Cultură – Parcul Sf. Ștefan, unde au prezentat și un spectacol la… firul ierbii, aplaudat cum se cuvine de iubitorii jocului tradițional.

Tot în această locație a avut loc și un interesant Târg al meșterilor populari locali și din alte zone ale județului și țării, a cărui frumusețe a fost tonificată de cusăturile artizanale, mărgelărit, sculptură în lemn, împletituri din nuiele, mobilier pictat, suveniruri de tot felul și un valoros târg de carte. Casa tradițională a fost deschisă permanent pentru cei ce au dorit să-i treacă pragul a admira zestrea și confortul trecutului îndepărta. A fost vizitată Camera memorială a poetului Ady Endre, deschisă în clădirea grădiniței, biserica reformată a fost o altă ofertă, așa cum s-a dorit a fi și degustarea de ,,kurtoșkolacs” pregătiți de patisera locului, Szabo Ana.

Seara a avut loc un concert rock susținut de trupa Titan, unde sala Casei de cultură s-a dovedit neîncăpătoare.

Plimbarea în sat cu căruța nu a avut restricții, iar poneii iiau plimbat pe cei mici, care au plecat spre case, părinți, bunici cu imaginea unei frumoase zile a copilăriei, cum și reporterul s-a retras spre a vă oferi acest reportaj însoțit de imagini de rară frumusețe din această localitate cu un bun brevet european, în ale cărei dimensiuni a tronat, în această primăvară, un imens tricolor din culorile viguroase a celor 70 de mii de garoafe plantate pe aliniamentul pietonal.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut