Salvați Copiii: Mai puțin de jumătate dintre părinții care muncesc în străinătate se întorc acasă, de sărbători

Mai puțin de jumătate dintre copiii rămași singuri în țară (41%) se vor bucura de sărbători petrecute acasă, împreună cu părinții plecați la muncă în străinătate. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate, alături de părinți, este redus (doar 7%), foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), arată datele unei anchete sociologice derulate de Salvați Copiii în rândul persoanelor în grija cărora au rămas copiii, beneficiari ai programelor organizației.

Conform anchetei, pentru 40% dintre copiii rămași în țară există certitudinea că părintele sau părinții plecați vor rămâne departe de casă de Crăciun, în vreme ce 41% dintre ei știu că își vor vedea părinții de sărbători. Diferența este reprezentată de cazuri în care părinții nu luaseră încă o decizie fermă legată de petrecerea sărbătorilor.

Banii primiți de la părintele/ părinții plecați se cheltuiesc cel mai frecvent pe alimente – 71% din cazuri, educație (rechizite, meditații, transport etc.) – 60% din eșantion, pe locul următor fiind cheltuielile locative (chirie, utilități, rate pentru achiziția sau construcția locuinței) – 51%.  Nevoile legate de sănătate (medicamente, controale medicale, tratament sau terapii) au fost indicate de 39% dintre respondenți, în timp ce cheltuielile care țin de accesul copiilor la recreere și activități de timp liber (jucării, tabere/ excursii, hobby-uri, activități sportive, culturale sau artistice) apar în cazul a mai puțin de un sfert dintre copii (22%). De asemeni, 26% dintre răspunsuri indică faptul că banii primiți sunt cheltuiți pentru alte destinații asociate nevoilor copilului, în timp ce în 1 din 10 cazuri sumele primite de la părinții plecați merg și spre alte destinații, neasociate nevoilor copiilor.

Conform datelor anchetei, perspectiva unei mutări definitive în străinătate, alături de părintele/ părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion. Pentru marea majoritate (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens – relevă datele anchetei.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de  întoarcere definitivă în țară, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/ vieții politice (20%). Eventualele îmbunătățiri ale infrastructurii sau ale sistemului de educație par a avea o greutate mai redusă în influențarea deciziei părinților de a se întoarce definitiv în România (cu 17, respectiv 13 procente).

Conform statisticilor oficiale, și care includ doar copiii aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială, peste 75.800 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților. Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele: Suceava (7216), Botoșani (5421), Iași (4448), Bacău (3569), Neamț (3527), Prahova (3515), Vaslui (3220), Galați (2879), Maramureș (2836) și Constanța (2833).

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut