Salonul de Iarnă al Medicilor, la a 52-a ediție

Șaizeci  de medici clujeni participă anul acesta, cu lucrări, la cea de-a 52-a ediție a Salonului de Iarnă al Medicilor, organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Colegiul Medicilor Cluj și Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj, în cadrul Zilelor UMF.

Având un număr dublu de participanți față de ultimele ediții, expoziția cuprinde o gamă variată de tehnici artistice, începând cu tradiționala tehnică în ulei și acril și până la acuarelă, pastel, colaj, artă digitală și artă fotografică.

Vernisajul Salonului de Iarnă al Medicilor va avea loc luni, 5 decembrie, ora 13:00, iar lucrările de artă expuse la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor (str. Baba Novac nr. 35) vor putea fi admirate în perioada 5-18 decembrie, între orele 9:00 – 17:00, intrarea fiind liberă.

„Prima ediție a Salonului de Iarnă al Medicilor a avut loc în anul 1968, la Casa de Cultură a Studenților, avându-l ca prim organizator pe domnul prof. dr. Fodor. Începând cu anul 1969 și până în anul 2016, Salonul de Iarnă a fost găzduit de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, la Palatul Banffy. Începând cu ediția a 49-a, din anul 2019, și până în prezent, Salonul de Iarnă este găzduit de Centrul Expozițional Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca.

De la debut, perioada de desfășurare a Salonului a fost în prima parte a lunii decembrie, concomitent cu Zilele UMF, la vernisaj participând întreaga comunitate academică clujeană. În perioada primelor ediții, Salonul de Iarnă al Medicilor concura de la egal la egal cu Salonul Județean de Iarnă al Artiștilor Profesioniști. Fiind un eveniment de mare amploare culturală, înainte de expunere lucrările erau jurizate de un juriu care cuprindea și artiști profesioniști, tocmai din dorința de a participa doar lucrările de un anumit nivel artistic.

La Palatul Banffy, parterul găzduia ediția anuală a Salonului, fiind expuse lucrări de pictură, grafică și sculptură. În cadrul ultimelor ediții, numărul de tehnici a crescut simțitor odată cu oportunitățile apărute în lumea artei, incluzând acrilul, acuarela, sepia, arta fotografică, colajul, gravura, sculptura, ceramica, arta naivă, iconografia și arta abstractă, devenind un loc de prezentare a feței creative și sensibile a profesiei de medic, precum și un bun prilej de reîntâlnire a pasionaților amatori de artă.

Începând cu anul 2019, respectiv ediția a 49-a, organizarea Salonului a fost reluată de către UMF „Iuliu Hațieganu” și cele două colegii profesionale, respectiv Colegiul Medicilor Cluj și Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj, avându-l drept coordonator pe șef lucr. dr. Radu-Andrei Moga, el însuși fiind un participant activ începând cu anul 2005. Datorită numărului mare de participanți și a interesului tot mai crescut pentru acest eveniment cultural de tradiție al orașului Cluj-Napoca, cei trei organizatori au hotărât ca, începând cu ediția următoare a Salonului, respectiv cea din 2023, evenimentul să fie găzduit din nou de Muzeul de Artă Cluj-Napoca din Palatul Banffy, loc emblematic atât pentru istoria orașului nostru, cât și pentru tradiția Salonului” – precizează organizatorii.

Zilele Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, un eveniment cu tradiție, se desfășoară la fiecare final de an. Timp de o săptămână se organizează o serie amplă de evenimente științifice, educaționale, sociale, culturale și artistice, la care este invitată să participe întreaga comunitate academică. În acest an, Zilele Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” – eveniment care celebrează tradiția, performanța, excelența și progresul – au loc între 5 și 9 decembrie.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut