Salariul minim crește minim. Sindicatele anunță proteste!

Guvernul a anunțat că are în vedere creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru 2021 cu un nivel care să depăşească rata inflaţiei, respectiv cu 70 de lei brut (circa 40 lei net), de la 2.230 lei la 2.300 lei brut/lunar. Astfel, o persoană plătită cu salariul minim ar primi, ”în mână”, 1.386 lei, față de 1.346 lei, în prezent.


Premierul Florin Cîţu şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, au avut, luni, consultări cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social pe tema creşterii salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru 2021.
Reprezentanţii sindicatelor au solicitat creşterea salariului minim pe economie la 2.400 lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat îngheţarea salariului minim la nivelul actual, cel puţin pentru primele luni ale anului viitor.

„Guvernul are în vedere creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depăşească rata inflaţiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. (…) Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată va fi adoptată în şedinţa Guvernului din 30 decembrie 2020. Totodată, prim-ministrul, ministrul Muncii şi reprezentanţii partenerilor sociali au agreat încheierea, în prima jumătate a anului viitor, a unui Acord tripartit prin care să fie stabilit un mecanism de creştere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani, astfel încât să fie asigurată stabilitatea şi predictibilitatea evoluţiei acestui indicator salarial„, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

„Din ce s-a exprimat prim-ministrul, el a preluat propunerea noastră cu creştere de 3% a salariului minim, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei, care acoperă rata inflaţiei şi o parte din productivitate, sau, dacă vreţi, aproape dublul ratei inflaţiei, care era undeva la 1,8%. Asta a fost şi propunerea lor, acum va trebui să ia o decizie fermă”, a afirmat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. El a mai afirmat că i-a cerut premierului ca discuţiile privind creşterea nivelului salariului minim pentru 2022 să înceapă cu un an înainte de aplicarea acestuia.

Sindicatele încep acțiuni de protest

Scumpirile la energie electrică, la gaze naturale şi la alimente necesită o creştere a salariului minim pentru mult mai mare decât cea de 41 de lei net anunţată de Guvern, a apreciat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel ALFA”, citat de Agerpres. „Atât scumpirea la produse alimentare, de exemplu la produsele din carne, dar mai ales scumpirile la energie electrică şi gaz, care vor avea implicaţii în cascadă, necesită o creştere mult mai substanţială legată de acest lucru (salariul minim – n.r.)„, a spus Bogdan Hossu. El a mai apreciat că strategia Guvernului de a menţine salariul minim la un nivel scăzut va împiedica şi revenirea românilor în ţară.
„Cartel ALFA” nu este de acord cu nivelul acestei majorări,
iar marți va declanşa un program de acţiuni împotriva Guvernului, carer va debuta cu pichetarea Ministerului Muncii.

Punctul de amendă va fi ”înghețat”
De asemenea, prim-ministrul a fost de acord cu îngheţarea punctului de amendă la 145 de lei.
„Al doilea lucru pe care l-am discutat şi stabilit a fost îngheţarea punctului de amendă la 145 de lei, lucru foarte important, pentru că punctul de amendă se leagă de salariul minim. A fost o ordonanţă de urgenţă anul trecut în ianuarie care a îngheţat punctul de amendă la 145 de lei, deci legat de vechiul salariu minim pe economie, şi acest lucru se menţine şi pentru anul viitor”, a menţionat
Florin Jianu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut