„S-au adunat multe în ceea ce îl privește pe ministrul Lucian Bode”

O declarație a președintelui Klaus Iohannis nu a trecut neobservată, zilele trecute, și continuă să încingă spiritele în spațiul public.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că se aşteaptă ca PNL şi ministrul de Interne, Lucian Bode, să ia „foarte în serios” problemele cauzate de teza de doctorat a acestuia, arătând că se aşteaptă ca „cel târziu până la rotativa guvernamentală să se ia o decizie clară”. Declarația sa este comentată de către unii reprezentanți ai opoziției de la Cluj, care o apreciază drept tardivă.

„Eu cred ca s-au adunat mai multe (n.red motive) în ceea ce îl privește pe Lucian Bode) inclusiv eșecul Schengen mai ales după ce primirea în Schengen fusesee dată ca sigură. Reacția preşedintelui este foarte tardivă, probabil se va ajunge la demisia lui Bode dar care va fi cumva „reevaluat”.

În orice țară democratică civilizată înalții demnitari prinşi cu doctorate plagiate îşi dau automat demisia. La noi plagiatele reprezintă o adevărată metastazā în ceea ce-i privește pe politicieni așa cā PSD și PNL au cerut ajutorul CCR pe care o controlează politic și care și-a făcut datoria dând decizii aberante care complicā extrem de mult subiectul”, a declarat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

„Este (n.red Lucian Bode) un om de bază în PNL, abonat la funcții de vârf în domenii foarte diverse. Din cauza asta s-a blindat și cu un doctorat în care e posibil să fi folosit aplicații de inteligență artificială care scriu articole folosind diverse surse. Oricum e un plagiat generat automat sau manual.

În aceeași situație sunt sau au fost Câmpeanu – fost ministru la Învățământului, acum vicepreședinte al Senatului, Ciucă – prim-ministru sau Florin Roman – toți doctori plagiatori abonați la funcții foarte importante în stat, care au girat furturi și ilegalități foarte grave din care amintesc doar achizițiile din pandemiei, inclusiv vaccinurile, adâncirea dezastrului din educație, mașini prin ministere.

În această situație PNL își arată adevărată față, pierde imagine, pierde voturi și ei consideră necesară o schimbare la față. S-au retras Câmpeanu și Roman, probabil se va retrage și Bode, iar apoi Ciucă”, a spus deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, după reacția președintelui României, că a respectat legea în ceea ce priveşte întocmirea tezei sale de doctorat.

„În România, există o singură instituţie abilitată să propună acordarea sau retragerea titlului de doctor şi anume CNATDCU. Eu, în 2018, respectând toate prevederile legale în vigoare atunci, având un dosar complet, cu tot cu ce înseamnă raport antiplagiat, raport de similitudine, raportul comisiei formate din profesori universitari proveniţi din trei universităţi de prestigiu din România. (…) am depus la CNATDCU acest dosar, iar după zece luni, în iulie 2019, CNATDCU avea trei variante: să propună completarea dosarului, să respingă propunerea şcolii doctorale sau să propună Ministerului Educaţiei acordarea titlului de doctor. A ales varianta a treia, în urma analizării respectării tuturor prevederilor legale. (…) Am convingerea, garanţia, certitudinea, curajul să spun aici, în faţa dumneavoastră, că nu am încălcat nicio prevedere legală, dimpotrivă, le-am făcut la virgulă, am parcurs fiecare procedură la virgulă, tocmai pentru a nu fi într-o situaţie de a da explicaţii publice. (…) Am această împăcare că am respectat legea”, a afirmat Lucian Bode.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut