Exclusiv | S-a stabilit proiectantul viitorului Spital regional de Urgență Cluj

Ministerul Sănătății a stabilit câștigătorul licitației pentru contractul pentru proiectarea Spitalului Regional din Florești. Valoarea contractului de proiectare este de 17 milioane de euro iar rezultatele licitației pot fi contestate de firmele participante în următoarele zece zile. După finalizarea procedurii, Ministerul Sănătății va comunica și oficial rezultatul licitației.

Potrivit surselor ziarului Făclia, cea care va proiecta Spitalul regional de Urgență Cluj este asocierea 3 TI Progetti Italia-Ingegneria Integrata S.P.A., ATI Project, ADURO Impex.

Întregul proiect de construcţie a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj are o valoare totală de 540 de milioane de euro.Aceasta a mai spus că finanţarea acestui proiect este asigurată prin Programul Operaţional Regional și prin programul Operațional de Sănătate, urmând ca noua unitate medicală să fie funcţională în luna martie 2027.

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj se va întinde pe o suprafaţă de peste 150.000 mp, va avea şapte etaje, dintre care două subterane, 849 de paturi, dintre care 81 de ATI, 300 pentru îngrijiri medicale, 369 pentru îngrijiri chirurgicale, 75 pentru mamă și copil precum şi un heliport. De asemenea, noul spital va avea şi o unitate de mari arşi, cu 12 paturi, din care şase cu propria sală de operaţie.

În cadrul spitalului regional de urgență vor fi transferate un număr de paturi ce va fi stabilit de Ministerul Sănătății împreună cu autoritățile din Cluj-Napoca de la următoarele spitale: Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal; Servicii de chirurgie toracică de la Spitalul de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” și Servicii de cardiologie şi chirurgie cardiovasculară de la Institutul Inimii “N. Stăncioiu”.

Conform proiectului, anual la spitalul regional de urgență ar urma să se facă 45.000 internări, 100.000 de cazuri de urgență și să se acorde 260.000 de servicii ambulatorii.

Specialiștii au estimat că odată cu construirea spitalului regional de la Florești, zilnic, nu mai puțin de 7000 de persoane vor avea tangență cu unitatea medicală într-un fel sau altul, 3000 dintre aceștia fiind angajați.Cristina Gafton a explicat că în cadrul proiectului sunt prevăzuți 10.000.000 lei pentru pregătirea personalului ce va lucra în cadrul noului spital. Spitalul va dispune de aproape 1.400 de locuri de parcare, din care 456 vor fi subterane. Pentru a facilita accesul la spital de pe DN 1 E60 se va construi o pasarelă pentru traficul dinspre Cluj-Napoca spre Oradea și invers, iar sub aceasta va fi amenajat un sens giratoriu. Primarul din Florești, Bogdan Pivariu a explicat că este prevăzută și o bretea care să asigure legătura dintre viitoarea centură metropolitană și spital.

Sandu MUREȘAN

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut