S-a semnat contractul pentru amenajarea Centrului de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie de la Cluj-Napoca

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, prof univ dr Claudia Gherman, a semnat, vineri, la Târgu Mureș contractul pentru finanțarea proiectului ce vizează amenajarea Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirugie. Investiția se ridică la 39.219.840 euro.

„Este cel mai amplu proiect pe care Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj l-a avut vreodată în derulare, un proiect pe care noi, ca și echipă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca ni l-am dorit foarte mult. Este o necesitate nu doar pentru Cluj, ci și pentru regiunea de nord-vest a țării. Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie va reuși să salveze în timp util numeroase vieți. Patologia căreia i se adresează este una frecventă în rândul populației: accidentul vascular cerebral care apare la vârste din ce în ce mai tinere și cu sechele din ce în ce mai dezastruoase. A interveni în timp util pentru a face manoperele necesare în primele ore, poate să restabilească în proporție de aproape 100 la sută starea acestor pacienți. Or, aceste manopere nu sunt fezabile la ora actuală în Cluj, iar dacă reușim în acest interval de aur să ne încadrăm, anumiți pacienți obțin asistență medicală de specialitate în centrul de la Târgu Mureș. Însă puțini pacienți au această șansă. Acest proiect îl consider de o importanță strategică națională”, a declarat prof. univ. dr. Claudia Gherman, managerul Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Investiția pentru Centrul Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie va fi realizată prin reamenajarea actualului sediu al Clinicii de Medicină Muncii și Boli Profesionale de pe str. Louis Pasteur nr. 3-5, și mutarea Clinicii de Neurochirurgie din actualul sediu, de pe strada Victor Babeș nr. 43, în clădirea reamenajată a Clinicii de Boli Profesionale.

Proiectul Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirugie Cluj prevede un spațiu de primire al urgențelor cu toate condițiile pentru asigurarea diagnosticului și tratamentului urgențelor, precum și pentru examinarea complexă (CT, RMN, Angiografie multiplanară) a urgențelor. Totodată, se prevede o sală hibrid multifuncțională ce va permite introducerea unor noi tehnici terapeutice: tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene; tratamentul endovascular în accidentele cerebrale ischemic (Tratamentul trombolitic intraluminal, trombectomie endovasculară, Angioplastie, Stentarea stenozelor arteriale cerebrale); tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, al malformațiilor vasculare cerebro-spinale; embolizarea preoperatorie a tumorilor hipervasculare; salonul de observare (4 paturi) va limita internările inutile pentru simpla observare (urgențe traumatice, vasculare).

Blocul operator este prevăzut cu șase săli de operații modulare și sisteme de neuronavigație și neurofiziologie vor permite: introducerea mijloacelor terapeutice de stimulare cerebrală profundă (DBS) în tratamentul dischineziilor, a bolii Parkinson; introducerea tehnicilor de chirurgie a epilepsiei; creșterea numărului de paturi pe secția de Neurochirurgie de la 58 de paturi cât este în prezent, la 75 de paturi; crearea unui compartiment de neurochirurgie pediatrică separat de restul secției cu paturi; Secția de Terapie Intensivă în noul concept este structurată în boxe de 2 sau 3 paturi va permite: creșterea numărului de paturi de la 16 cât este in prezent la 32 sau la nevoie la 36 de paturi; crearea unității de TI neuro-vasculară (stroke); crearea unei zone de TI intensivă pediatrică; supravegherea și monitorizarea permanentă a tuturor pacienților; gruparea cazurilor in funcție de patologii, complicații, vârstă; izolarea cazurilor cu patologie infecțioasă; Circuite funcționale cu posibilitatea de igienizare periodică corespunzătoare a secției.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut