S-a reabilitat și sfințit Monumentul Eroilor din Ceaba

Respectabile și pline de recunoștință față de istorie și memoria celor căzuți în cele două războaie mondiale, pentru independența hotarelor țării, sunt și acțiunile întreprinse de multe comunități locale de reabilitare a monumentelor pe care sunt scrise numele celor ce și-au sfârșit viața pe câmpurile de luptă.

Din păcate sunt numeroase monumente în județ degradate de timp, pe ele nu se mai disting numele celor răpuși în aceste conflagrații mondiale, ba mai mult, în loc de flori, buruienile năpădesc aceste socluri ale eroilor noștri.

Lăudabil este faptul că, într-o localitate foarte mică, cu o populație mult îmbătrânită, prin interesul manifestat de Consiliul bisericesc, coordonat de preotul Adrian Grigorean, în satul Ceaba, din comuna Sânmărtin, au fost finalizate lucrările de reabilitare a Monumentului Eroilor. Cu bani oferiți de parohie au fost achiziționate materialele necesare, iar meșteri pricepuți au îmbrăcat monumentul cu plăci negre de granit pe care au fixat o placă comemorativă pe care sunt înscrise toate numele celor căzuți la datorie, provocând imense dureri copiilor, soțiilor, fraților și părinților.

Evenimentul sfințirii acestei lucrări realizată ,,În anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și comemorativă a cimitirelor’’, a fost onorat și săvârșit de ÎPS Arhpiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de un sobor de preoți, care au făcut și slujba Paraclisul Maicii Domnului. La acest plăcut eveniment, desfășurat în după-amiaza zilei de luni, a participat primarul comunei, Ioan Fărtan, viceprimarul Vasile Mărginean, primarul comunei Nușeni – BN, fiu al Cebei, și numeroși credincioși din sat și comună.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut