„S-a legiferat, practic, interzicerea utilizării cărbunelui în România”

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, subliniază că zilele trecute, a fost votată în Parlamentul României de către partidele guvernamentale Legea Decarbonizării, OUG 108/2022, care are ca scop interzicerea utilizării cărbunelui în România.

Potrivit parlamentarului clujean, prin această lege “s-a legiferat eliminarea din mixul energetic a producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă prin închiderea tuturor capacităților energetice bazate pe huilă și lignit, a tuturor carierelor și minelor de extragere a acestor cărbuni și, mai mult, interzicerea pe viitor a punerii în funcțiune de noi capacități de producere pe cărbune”.

“Practic s-a legiferat interzicerea utilizării cărbunelui în România, atât de către industrie, cât și de către gospodăriile individuale. Utilizarea cărbunelui de către populație ar fi putut duce la reducerea consumului de lemn de foc.

Prin această lege se vor închide capacități energetice totale instalate de aproape 5000 MWh, în condițiile în care erau folosite efectiv între 1000 și 2000 MWh, aproape 25% din consumul energetic al țării. În cel mai bun caz vor fi înlocuite după dezechilibrarea Sistemului Energetic Național cu capacități mult mai mici, mai fluctuante (eolian – 700 MWh) sau mai scumpe (1300 MWh – gaz/hidrogen).

Singurul argument pentru adoptarea acestei legi a fost angajamentul asumat în PNRR (Pilon 1. Tranziția verde) cu scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, în special Carbon (CO2) conform politicilor asumate prin ilogicele și toxicele „Fit for 55” (Reducerea emisiilor CO2 cu 55% până în anul 2030) și „Emisii Zero” („neutralitate climatică” până în 2050)”, a spus deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut