Rotativa guvernamentală, la loc comanda. Reacția opoziției de la Cluj

Rotativa guvernamentală nu mai are loc. Cel puțin deocamdată. Coaliţia de guvernare a convenit ca premierul Nicolae Ciucă să nu-şi depună mandatul până la soluţionarea grevei profesorilor.

„Am avut discuţii până aseară târziu, ne-am revăzut în această dimineaţă (n.red- vineri) şi am convenit ca până la soluţionarea acestor probleme să nu-mi depun mandatul şi să-mi asum în continuare responsabilitatea funcţiei de premier. În felul acesta, sper să fie create condiţiile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să putem să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliţiei”, a anunţat Ciucă, vineri, la Palatul Victoria, într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Amânarea rotativei în contextul situației de criza din Educație este un minim gest de responsabilitate, atrag atenția unii reprezentanți ai opoziției, în timp ce alții îi acuză pe cei de la putere că se folosesc de greva cadrelor didactice pentru a face jocuri politice.

„Amânarea rotativei în contextul situației de criza din Educație este un minim gest de responsabilitate al coaliției. Sigur, ar fi trebuit ca profesorii să fie tratați cu respect și salariați conform cu rolul lor vital în societate de la bun început și să nu ajungem la situația de azi. Acesta este însă rezultatul când avem un premier rupt de realitate și beneficiar al unei pensii speciale de 18.000 de lei, premier care cred că nici nu știa că salariile în Educație pornesc de la 2 mii și un pic de lei. Brusc guvernanții au ieșit din lumea lor a specialilor și se confruntă cu România reală. Sper să fie un duș rece al PSD-PNL, care să îi aducă  cu picioarele pe pământ”, a declarat liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu.

„Greva profesorilor este folosită cu abilitate politicianistă de către PSD-PNL pentru a masca ciomăgeala din culisele coaliției pe împărțeala funcțiilor. Nici PSD nici PNL nu au respectat înțelegerea de la formarea coaliției iar acum fiecare îşi încordează muşchii ca să obțină o felie cât mai mare din tortul noului guvern. De profesori şi educație nu le pasă cu adevărat, asta se vede din propunerile ridicole pe care le fac profesorilor şi din modul în care vor să treacă noile legi ale educației care revizuiesc pe ici pe colo dar fără să schimbe nimic esențial”, a spus senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

Explicațiile premierului

Premierul a menţionat, de asemenea, că a preluat mandatul de prim-ministru într-o perioadă similară celei din prezent, în care o serie de probleme nu erau rezolvate.

„Am putut atunci să găsim soluţii pentru ceea ce a însemnat criza sanitară, criza din energie, a urmat apoi conflictul din Ucraina, toate consecinţele crizei economice, inflaţia şi, împreună, coaliţia de guvernare, cu dumneavoastră toţi, am reuşit să depăşim aceste crize succesive şi suprapuse. Am trecut prin toate acestea asumându-ne cu responsabilitate şi identificând soluţii împreună cu dumneavoastră pentru toate aceste probleme”, a afirmat Ciucă.

Prim-ministrul a mai subliniat că Guvernul pe care îl conduce are o susţinere parlamentară consolidată.

 

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut