Romeo și Julieta, în interpretarea elevilor gherleni

Mișcarea teatrală are vechi tradiții în rândul tinerilor gherleni. De-a lungul anilor unitățile de învățământ din urbea de pe Someș au avut formații proprii de teatru, unele participante și la festivalurile naționale organizate pentru elevi. Această tradiție este continuată și în zilele noastre, când unele școli din localitate au trupe de teatru.

Cea mai cunoscută este formația de teatru a Liceului Teoretic ”Ana Ipătescu” (director prof. Corina Iftinca), unde chiar și elevii claselor primare îndrăgesc actoria, „Thalia” bucurându-se de popularitate. Zilele trecute, de exemplu, pe mica scenă a sălii de festivități a avut loc premiera piesei Romeo și Julieta, povestea nemuritoare a unei iubiri ce are loc într-una dintre cele mai dificile perioade din istorie, în Evul Mediu. Puterea, războiul și religia par să conspire împotriva purității, a simplității vieții și a libertății: care tabără va învinge? Mai există această intrigă și azi? Cum putem explica asemenea dragoste generațiilor actuale? Competiția din ziua de azi se referă la imagine, sporturile practicate, luxul din viața fiecăruia, toate acestea traducându-se însă în final tot în putere și control. A privi pe cineva în ochi și a te îndrăgosti fulgerător e ceea ce-și dorește toată lumea. Oricine își dorește ca puterea dragostei din acest moment de sublimă inocență să aducă pace și să unească oamenii. Așadar, ne putem întreba daca nu cumva chiar acesta este adevăratul mesaj pe care a vrut să-l transmită marele Shakespeare prin această poveste? Mesajul iubirii celor doi îndrăgostiți, care a cucerit inimile tuturor peste timpuri, a fost adus pe scena Liceului Teoretic “Ana Ipătescu” de către “Steluțele” clasei a 4- a A, coordonată de doamna învățătoare Narcisa Gălan și pregătită de doamna profesor de limba engleză Eliza Buju, cu ocazia zilelor dedicate activităților de Valentine’s Day. Remarcăm expresivitatea corectă, cunoașterea limbii engleze în care a fost susținută toată piesa, copiii în vârstă de 10-11 ani folosind excepțional limba shakesperiană, rezultatul cunoștințelor însușite în cadrul orelor de limba engleză, dar și în timpul repetițiilor.

Teatrul este practicat și de preșcolarii grădinițelor gherlene, mai ales în cadrul Grădiniței cu program prelungit „Căsuța Fermecată periodic au loc spectacole de acest gen, mult apreciate de public, majoritatea provenind din rândul părinților și bunicilor talentaților copii. Educația artistică se află printre preocupările cotidiene ale educatoarelor din unitățile de învățământ preșcolar din localitate.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut