Românii, tot mai interesați de job-urile de week-end

De la începutul anului, căutările pentru job-urile de week-end au crescut cu 200%, iar cele pentru part-time cu peste 50%.

După ce, în a doua jumătate a anului trecut, aplicările pentru joburile part-time au scăzut ca urmare a deciziei de a fi impozitate la nivelul salariului minim pe economie, în 2023 românii reîncep să se uite către această variantă de a-și suplimenta veniturile.

Conform unui studiu realizat de platforma de recrutare on-line eJobs, peste 450.000 de aplicări au fost înregistrate de la începutul anului pentru acest tip de slujbe. Lor li s-au adăugat aproape 37.000 de aplicări pentru joburile project based. Ambele cumulează aproximativ 15% din totalul aplicărilor din perioada ianuarie – aprilie, ceea ce arată că, pentru tot mai mulți români, salariul de la jobul principal nu mai este suficient pentru a acoperi costul vieții, motiv pentru care caută variante de a câștiga bani în plus. Interogările pe care le fac în platformă anunță și o avalanșă de aplicări pe locurile de muncă part time sau pe cele project based în perioada care urmează.

Jumătate dintre cele peste 450.000 de aplicări înregistrate pentru joburi cu jumătate de normă au venit din partea candidaților între 18 și 24 de ani, care fie încă nu câștigă salariul dorit la locul de muncă principal, fie vor să facă o schimbare de carieră și, pentru o perioadă, vor să încerce și altceva. Numărul de aplicări scade drastic în cazul candidaților de peste 36 de ani și care preferă să aștepte până când vor găsi un loc de muncă mai bine plătit decât să lucreze în două locuri diferite simultan.

Peste 80% dintre aplicări aparțin candidaților fără experiență profesională anterioară și celor entry level (cu maxim doi ani de experiență), însă procentul celor care au experiență mai mare de 5 ani este redus.

Cu toate că interesul candidaților pentru munca part-time sau project based este în creștere față de primul trimestru al anului trecut, numărul de joburi scoase în piață de angajatori este mai mic cu 10% față de aceeași perioadă. Cele mai multe opțiuni pentru cei care vor să-și completeze veniturile prin intermediul unui al doilea job, cu jumătate de normă, sunt din domeniul arte / entertainment, retail, servicii, transport / logistică, industria alimentară și turism.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut