Românii își doresc pensii duble, și nu pot să economisească

Un sondaj de opini, derulat în mediul urban de institutul de cercetare sociologică ISRA Center la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), arată că românii așteaptă pensii duble față de ce oferă statul român, deși majoritatea covârșitoare nu economisește și spune că nu are niciun ban pus deoparte în vederea pensionării.

La întrebarea „care credeți că este valoarea unei pensii decente cu care să vă descurcați”, valoarea medie a răspunsurilor a fost de 3.650 de lei, nivel mai mult decât dublu față de 1.736 lei, cât este pensia medie de stat din sistemul contributiv. În prezent, doar circa 7% dintre pensionarii din sistemul public încasează o pensie lunară mai mare de 3.650 de lei.

Circa 83% dintre români spun că nu economisesc nimic în vederea pensionării, 55% se tem că statul nu le va asigura o pensie decentă, și doar 37% au încredere că statul român nu vă avea probleme cu plata pensiilor. Tot 55% spun că nu le este clar ce pensie vor primi de la stat, pentru că nivelul pensiei depinde de factorul politic.

Mulți români cred încă informații false despre Pilonul II de pensii private

De remarcat că 90% dintre români au auzit de Pilonul II de pensii private, faţă de 85% în 2019, 75% ştiu că banii acumulaţi în Pilonul II reprezintă proprietatea privată a celor care contribuie la acest sistem (faţă de 73% în 2019), 66% ştiu că sunt participanţi şi contribuie la Pilonul II (în creştere faţă de 55% în 2019), 55% ştiu că banii din Pilonul II sunt garantaţi prin lege şi nu pot fi pierduţi (în scădere faţă de 63% în 2019), 23% cunosc câţi bani au acumulat în contul personal din Pilonul II şi au indicat o sumă medie de peste 17.400 de lei (17% în 2019, atunci suma indicată era de puţin peste 8.300 de lei), însă doar 10% cunosc că procentul de contribuţie aferent Pilonului II este de 3,75% din venitul brut (în creştere faţă de 4%, câţi ştiau în 2019).

Cercetarea mai arată că 2 din 3 români cred cel puțin una dintre informațiile false perpetuate de-a lungul timpului despre Pilonul II, cum ar fi că pot pierde toți banii contribuiți sau că nu ar exista nicio garanție sau reglementare solidă privind sumele acumulate.

O treime dintre români au o situație financiară dificilă

O treime din populația urbană a României se declară într-o situație financiară dificilă. Astfel, 30% dintre cei intervievați spun că „este dificil, dar ne descurcăm să acoperim nevoile de bază” (față de 20% în 2019), în timp ce procentul celor care spun „avem o situație financiară bună” a scăzut la 27% în 2022 față de 35% în 2019.

Întrebați care este cea mai mare problemă actuală în Romania, 29% au răspuns inflația ridicată, 10% au spus veniturile mici, doar 4% indicând corupția – o situație total diferită față de sondajul similar derulat în 2019, când 6% indicau inflația, 18% veniturile mici și 18% corupția.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut