Românii își dau cam toți banii pe mâncare, taxe și impozite

În ultimul trimestru al anului trecut, veniturile totale medii lunare au fost de 6.634 lei pe o gospodărie şi de 2.648 lei pe persoană, iar cheltuielile unei gospodării s-au ridicat la aproape 90% din venituri.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 6.105 lei lunar pe gospodărie (2.437 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost de 529 lei lunar pe gospodărie (211 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (66,6% din veniturile totale ale).

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, la formarea veniturilor totale au mai contribuit veniturile din prestaţii sociale (19,9%), veniturile în natură (8%), din agricultură (1,7%), din activităţi neagricole independente (1,5%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1%). De remarcat că cea mai mare parte din veniturile în natură o reprezintă contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (78,6%).
Există diferenţe mari între veniturile din mediul urban şi mediul rural. La orașe, venitul total mediu pe o persoană a fost de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural, iar din punct de vedere al structurii ponderea salariilor şi a altor drepturi salariale a fost mai mare cu 17,2% faţă de cea de la sate. Însă, veniturile în natură au fost cu 6,8% mai mari la sate față de cele din orașe.


Nu mai rămân bani de investiții

Cheltuielile totale au fost, în medie, de 5.842 lei lunar pe o gospodărie (2.332 lei pe persoană) şi au reprezentat 88,1% din nivelul veniturilor totale. Cheltuielile băneşti au fost de 5.426 lei lunar pe gospodărie (2.166 lei pe persoană), iar contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii a fost de 416 lei lunar pe gospodărie (166 lei pe persoană).
Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate sunt consumul (62,7%), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice deţinând 34,8% din consumul gospodăriilor. O altă categorie importantă de cheltuieli o reprezintă transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor (31,1%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (2,2%).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei sau cumpărarea de acţiuni deţin o pondere infimă în cheltuielile totale, de numai 0,1%.
Ca şi în cazul veniturilor, în mediul urban nivelul cheltuielilor totale pe o persoană a fost de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural, iar ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare din resurse proprii a fost
cu 7,3% mai mare la sate faţă de cea de la orașe.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut