România, prin Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, s-a alăturat luptei globale de eradicare a cancerului de col uterin

Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului”, situată în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, a fost iluminată marți seara,  la fel ca alte clădiri reprezentative din întreaga lume, în culoarea albastru-verzui („teal”) – culoarea conștientizării cancerului de col uterin -, acțiunea marcând, astfel, alăturarea României, prin Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, luptei globale de eradicare a cancerului de col uterin.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat oficial, marți, 17 noiembrie, strategia globală de eradicare a cancerului de col uterin, care prevede ca până în anul 2030, în toate țările să se ajungă la o rată de vaccinare HPV de 90%, la 70% acoperire cu screening și la o rată de 90% acces la tratament pentru pre-cancer și cancer de col uterin, inclusiv acces la îngrijiri paliative.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca – unul dintre cele mai importante centre de îngrijire a pacienților bolnavi de cancer, de prevenție și cercetare în domeniul cancerului, dar și educație privind cancerul din România -, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și compania Transavia, s-a alăturat demersului inițial de Organizația Mondială a Sănătății și a marcat startul luptei globale pentru eradicarea cancerului de col uterin prin iluminarea Catedralei Mitropolitane „Adormirea Maicii Domnului”. Alături de edificiul din Cluj-Napoca, în semn de solidaritate față de această cauză, în cursul serii de marți, 17 noiembrie, au fost iluminate clădiri simbol din 24 de țări din întreaga lume, precum: Primăria Paris (Franța), Calgary Tower și Cascada Niagara (Calgary – Canada), Podul Bosfor (Istanbul – Turcia), Castelul Bled (Ljubljana – Slovenia), Miami Tower (Florida – USA).

„Inițiativa Organizației Mondială a Sănătății (OMS) reprezintă un pas uriaș pentru toate eforturile de zi cu zi care se fac în domeniul sănătății femeii. În România cancerul de col uterin este o reală problemă de sănătate publică, fiind a treia cea mai prezentă formă de cancer la femei. În fiecare an, aproximativ 3.300 de femei din România sunt diagnosticate cu acest tip de cancer și peste 1.700 ajung la deces din această cauză. Cu aceste cifre ne situăm pe primul loc în Europa și pe locul 6 în lume. Institutul Oncologic «Prof. Dr. Ion Chiricuță», în calitate de coordonator al Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, dezvoltă permanent programe de educație și prevenție cu privire la cancerul de col uterin, dar și proiecte de cercetare pentru depistarea precoce a acestui tip de cancer, în contextul în care această boală este depistată foarte frecvent în stadii foarte avansate”, declară prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, director medical al Institutul Oncologic.

Conducerea Institutului Oncologic transmite mulțumiri reprezentanților Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, „fără sprijinul cărora acest eveniment nu ar fi putut avea loc”.

„Recunoștința noastră se îndreaptă și spre toți cei implicați în Centrul de Îngrijiri Paliative «Sfântul Nectarie», un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, unic în această zonă a Transilvaniei, care oferă sprijin medical și spiritual pacienților cu afecțiuni oncologice în stadii avansate, dar și aparținătorilor acestora” – a transmis conducerea Institutului.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut