România – pe primul loc în UE privind indicele de revenire la „normalitatea” vieții socio-economice

Un indice de normalitate dezvoltat de specialiștii de la revista britanică „The Economist” măsoară gradul în care viața socio-economică reușește să revină la un nivel pre-pandemie. Indicele este exprimat printr-o valoare procentuală, valoarea de 100% reprezentând nivelul aferent perioadei de dinaintea pandemiei.

Conform celor mai recente date publicate, România a atins, în luna iulie 2021, un nivel de 81,17%, valoare cu care se situează pe primul loc printre țările UE participante la acest studiu, respectiv în top 10 la nivel mondial (locul 8 în data de 9 iulie 2021) – informează UBB, care, prin Școala Academică de Științe Sociale, prin intermediul unei echipe de șase cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), a analizat datele aferente indicelui de normalitate dezvoltat de specialiștii de la „The Economist”. Data de 10 iulie 2021 a marcat 500 de zile de la apariția primului caz de coronavirus în România.

Potrivit cercetătorilor clujeni, undicele de normalitate dezvoltat de specialiștii de la „The Economist” monitorizează schimbarea comportamentului actorilor socio-economici ca urmare a pandemiei de coronavirus, fiind compus din opt indicatori care pot fi grupați în trei categorii. Prima categorie se referă la transport și călătorii  – gradul de utilizare a transportului public în orașe mari, traficul general în aceste orașe, respectiv numărul zborurilor domestice și internaționale. A doua categorie măsoară nivelul activităților de recreere și divertisment – timpul petrecut în afara locuinței, veniturile realizate de cinematografe și participarea publicului la evenimente sportive. Ultima categorie se referă la activități comerciale și locuri de muncă – vizita populației în magazine și rata de ocupare a spațiilor de birouri. Indicele este calculat pentru cele mai mari 50 de economii din lume, printre care și România, acoperind astfel 90% din PIB-ul global, respectiv 76% din populația lumii.

Proiectul UBB monitorizează în timp real evoluția pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României. În privința componentelor indicelui, analizele din cadrul acestui proiect arată că, „în comparație cu celelalte țări, România stă cel mai bine în privința categoriei timpului petrecut în afara locuinței (104,6%, locul 2 la nivel global), respectiv în categoria cinema (101,0%, locul 2 la nivel global), categorii în care activitatea populației nu numai că a revenit la, dar a și depășit nivelul pre-pandemie”.

„Cea mai recentă componentă a proiectului nostru de cercetare monitorizează modul în care viața de zi cu zi se întoarce la, sau se îndepărtează de nivelul obișnuit în perioada premergătoare pandemiei. Cu acest instrument dorim să venim în sprijinul autorităților, oferind o sursă credibilă de informații privind evoluția comportamentului populației, respectiv un instrument cu care se pot realiza analize comparative ale nivelului de relaxare a vieții socio-economice în România, comparativ cu alte țări ale lumii” – declară decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, conf. univ. dr. Răzvan V.  Mustață.

Acesta precizează însă că rezultatele actuale pentru România aferente indicelui de normalitate ne arată o stare de fapt „pe care trebuie să o privim cu rezervă”. „Dacă am fi avut un nivel ridicat de vaccinare la acest moment, am fi putut discuta despre o realitate foarte bună. În condițiile actuale, considerăm că este extrem de importantă asigurarea stabilității, respectiv limitarea fluctuațiilor privind măsurile de relaxare” – spune conf. dr. Răzvan V. Mustață.

Decanul FSEGA este de părere că revenirea dinamică a activităților socio-economice din România la nivelul pre-pandemie reprezintă „un semn pozitiv pentru performanța economică a țării”, dar, luând în considerare și perspectiva epidemiologică, „se impune o relaxare mai graduală și precaută, pentru a putea ține sub control un nou val posibil al pandemiei”. De asemeni, consideră că este imperativ ca autoritățile să dinamizeze campania de vaccinare, pentru a putea susține această revenire la o stare de normalitate. Mai mult de atât, revenirea la normalitate „trebuie acompaniată de obținerea cât mai rapidă a fondurilor UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență, respectiv de utilizarea inteligentă a acestora, pentru a asigura o creștere economică sustenabilă pe termen lung”.

Proiectul de cercetare este coordonat de prof. univ. Szász Levente (FSEGA), iar membrii echipei sunt: Bálint Csaba (BNR, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csala Dénes (Lancaster University, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csíki Ottó (doctorand UBB FSEGA), Nagy Bálint Zsolt (conferențiar UBB FSEGA), respectiv Rácz Béla-Gergely (lector UBB FSEGA).

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut