ROBOR-ul încheie săptămâna la 7,23% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri la 7,23% pe an, de la 7,25% pe an, în şedinţa precedentă.

Conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), la începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 7,54% pe an, iar ROBOR la 12 luni, a coborât la 7,89% pe an, de la 7,90% pe an în şedinţa anterioară.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, a ajuns la 5,71% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, care era de 4,06%.

După cum se poate constata, nivelul IRCC-ului se apropie repede de cel al ROBOR-ului, însă, pentru cei care doresc în continuare să treacă de la ROBOR la IRCC, reamintim că în formularul de cerere de pe site-ul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) www.csalb.ro există opțiunea de înlocuire a celor doi indici pentru cei care completează online o solicitare de negociere cu banca. Trecerea la IRCC nu este o obligație legală a băncilor. Acest lucru se poate face doar cu acordul ambelor părți (bancă și persoană creditată), încheiat printr-un act adițional, valabil pentru toate tipurile de credite, inclusiv cele de tipul Prima Casă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut