Rezoluție cu conținut dur la adresa Austriei, în Parlamentul European

Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a declarat miercuri, la Cluj, că în această lună a votat în Parlamentul European o rezoluție cu conținut dur la adresa Austriei, țară care s-a împotrivit aderării României la Spațiul Schengen.

„În această lună, am votat la Parlamentul European, o rezoluție extrem de importantă cu un conținut destul de dur la adresa Austriei. O rezoluție prin care cerem trei lucruri importante și anume ca UE să constate că cetățenii români și bulgari sunt discriminați prin blocajul generat de Austria și Olanda în procesul de aderare la Spațiul Scheneg, doi- să se stabilească un prejudiciu în ce privește această îngrădire. România pierde anual peste 10 miliarde de euro și evident că atunci când ești în situația de a ți se limita acest drept timp de 12 ani, el produce consecințe. Un alt aspect important din rezoluția adoptată la Strasbourg vizează faptul că cerem Parlamentului European să intervină în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a UE”, a declarat Eugen Tomac, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de reprezentanți ai PMP Cluj, printre care și președintele ales al organizației județene, Cristian Lungu.

El a mai spus că în 60 de zile Guvernul României putea ataca decizia privind neacceptarea țării noastre în Schengen, la Curtea de Justiție a UE, iar pentru că președintele Klaus Iohannis și Guvernul au spus că nu vor ataca această decizie și că au garanții reale că la prima ședință în acest an lucrurile se vor corecta, „cunoscând mecanismele și modul în care se iau deciziile în UE mi-am dat seama că ne aflăm într-un cerc închis și în mod gratuit nu utilizăm un instrument pe care ni-l oferă Tratatul și anume, un proces deschis la Curtea de Justiție a UE”. Eugen Tomac a explicat totodată că nu e vorba de un conflict politic, ci de unul juridic.

„Mi-am asumat eu, în calitate de deputat în Parlamentul European, să fac acest demers, deși știu că e o procedură extrem de complexă însă am formulat acest recurs în anulare pentru această decizie, tocmai pentru că nu am vrut să ratăm acest termen de 60 de zile”, a subliniat Eugen Tomac.

El a mai precizat că e pentru prima dată când Comisia Europeană susține un demers inițiat de un deputat în Parlamentul European împotriva Consiliului Uniunii Europene, nemaiexistând un asemenea precedent, iar această susținere a Comisiei Europene în cazul acestui proees este esențială pentru ca procesul să decurgă cât mai rapid. „Sunt încrezător, mesajul pe care l-a transmis Comisia Europeană limpezește lucrurile foarte mult”, a completat el.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Eugen Tomac a criticat discursul premierului maghiar Viktor Orban de la Tușnad și atitudinea liderilor politici români care, de fapt, nu au reacționat. „Mi se pare inacceptabil și de neînțeles lipsa de reacție a autorităților române față de atacul lui Viktor Orban. De la București, o tăcere nimicitoare, pur și simplu este inexplicabil. Înțeleg că Orban nu mai este primit niciunde prin Europa și s-a instalat aici, la Tușnad an de an și ne dă lecții de antiromânism. Dar să nu xiste nicio reacție fermă din partea statului român mi se pare mult prea mult. Nu spun să intrăm în jocul lui isteric, pentru că el asta urmărește dar o reacție fermă, clară, nuanțată, cu prevederi clare ce țin de Constituția României trebuia să fie, trebuie să i se spună lui Orban acest lucru”, a mai spus el, care a mai subliniat că discursul lui Orban a “întrecut orice limită”.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut