Rezidența FemArt 2021

Asociația Română a Femeilor în Cinema (ARFC) a lansat, luni, concursul „Rezidența FemArt” pentru selecția a cinci proiecte de lungmetraj propuse de cineastele din România aflate la început de carieră.

Concursul se adresează tuturor absolventelor unei facultăți de film de naționalitate română sau cu rezidența în România – scenariste, regizoare sau producătoare – care au scris, realizat sau produs până în prezent cel puțin un film de scurtmetraj și se află în stadiul de dezvoltare cu primul sau al doilea film de lungmetraj. Înscrierile se fac prin depunerea unui dosar online pe website-ul organizației ARFC, iar termenul limită este 30 iunie, informează AGERPRES.

Tematica „Rezidenței FemArt 2021” urmărește promovarea filmelor care propun forme novatoare sau aparțin genului fantastic și reprezintă un prim demers în inițierea unei platforme pentru dezvoltarea formală a genurilor și limbajului cinematografic. O altă condiție pentru participarea la concursul de proiecte este ca, în momentul aplicației, candidatele să depună un draft de scenariu sau un treatment de minimum 12 pagini pentru lungmetrajul propus.

Criteriile de jurizare a proiectelor sunt: calitatea aplicației evaluată prin analiza filmului/ filmelor realizate anterior, importanța temei pentru contemporaneitate, originalitatea subiectului, potențialul artistic, dar și scenariul, care ar trebui să ofere premisele unui film personal, de autor. În luna august, în urma analizării tuturor proiectelor primite, juriul va desemna cinci finaliste, care vor lua parte la o săptămână intensivă de lucru pentru dezvoltarea proiectului pe care l-au trimis în concurs.

„Rezidența FemArt 2021” se va desfășura în perioada 4 – 9 octombrie la București și va include sesiuni de training și mentorat cu specialiști din cinematografia românească și internațională, dar și o serie de evenimente conexe, precum proiecții de film, masterclass-uri și ateliere de pitching. La finalul acestei perioade, vor fi acordate trei premii: o bursă în valoare de 1.750 de euro, o bursă de tip consultanță de scenariu și una de participare la o platformă internațională de coproducție.

ARFC este o organizație profesională, non-profit, neguvernamentală, ce are ca principale obiective promovarea în contextul artistic contemporan a creației artistice profesioniste a femeilor din România în domeniul cinematografic, precum și promovarea valorilor umane universale – atribuite în special naturii feminine – precum empatia, compasiunea și non-violența.

Prin proiecte de dezvoltare specifice, precum și prin consultanță de specialitate oferită de profesioniști consacrați din domeniu, ARFC își propune să vină cu soluții în sprijinul: femeilor care doresc să își afirme creativitatea și profesionalismul în domeniul cinematografic, femeilor care urmează o carieră în cinematografie și se confruntă cu discriminări de gen, precum și femeilor care, în urma unor întreruperi datorate maternității, sunt interesate să revină și să se dezvolte profesional.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut