Reuniunea reprezentanților Universității Europene de Tehnologie, la final

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a înmatriculat deja studenți din Ucraina. Potrivit celor declarate, vineri, de rectorul UTCN, prof. dr. ing Vasile Țopa, în cadrul unei conferințe de presă prilejuite de încheierea reuniunii reprezentanților celor 8 universități partenere în alianța europeană European University of Technology, sunt trei sau patru studenți care au putut fi înmatriculați, studenți care au studiat în limba engleză, în Ucraina.

În cadrul discuțiilor care au avut loc în această săptămână, toți rectorii universităților partenere în alianță sunt deplin deschiși în a acorda întregul suport tuturor universităților din Ucraina care au nevoie de ajutor. Sunt gata și dânșii să preia studenți care să fie înmatriculați în universitățile lor și, mai mult, chiar, ne-am gândit, să luăm ca membru asociat, în cadrul alianței noastre, o universitate din Ucraina, probabil Universitatea Tehnică din Kiev” – a declarat prof. dr. ing Vasile Țopa.

În perioada 21 – 25 martie, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a fost gazda unuia dintre cele mai mari evenimente academice ale anului: reuniunea reprezentanților celor 8 universități partenere în alianța europeană European University of Technology (Universitatea Europeană de Tehnologie Eut+): Hochschule Darmstadt, University of Applied Sciences (Germania), Rīgas Tehniskā Universitāte (Letonia), Technological University Dublin (Irlanda), Technical University of Sofia (Bulgaria), Cyprus University of Technology (Cipru), Universidad Politécnica de Cartagena (Spania), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (România) și Université de Technologie de Troyes (Franța).

În atenția celor peste 100 de participanți ai universităților membre ale consorțiului, alături de rectori și președinți ai acestora, s-au aflat etape de lucru pe diferite direcții de acțiune, de la cercetare, curricula, mobilități, la institute europene și laboratoare de cercetare.

Potrivit celor declarate de rectorul UTCN, alianța a luat naștere în urmă cu doi ani, actul de înființare fiind semnat chiar la Cluj. De la momentul înființării și până în prezent, în cadrul proiectului s-au făcut pași importanți, care pregătesc cadrul comun european al competențelor specifice absolventului Universității Europene de Tehnologie, licență și masterat, în vederea accederii la Diploma Europeană Unică. În acest context, au luat naștere mai multe clustere de educație, care să permită studenților să studieze în cele 8 campusuri ale Universității Europene de Tehnologie.

Consorțiul European University of Technology a fost desemnat câștigătorul unuia dintre cele 24 de consorții selectate de Comisia Europeană, la cea de-a doua competiție de proiecte pilot ce vizează crearea Universităților Europene, inițiativa punând bazele unui model nou de colaborare „ce va revoluționa calitatea și competitivitatea învățământului superior tehnic european”.

Suntem bucuroși că Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca face parte din această alianță, întrucât este o universitate reprezentativă, care va contribui la dezvoltarea tehnologiilor viitorului. Chiar aici, la Cluj, de fapt, a luat ființă această alianță, aici am pus bazele acestei structuri care urmează să fie dezvoltată, ca strategie, într-o universitate a viitorului în tehnologie. Alianța noastră este una dintre cele mai avansate din punct de vedere al integrării într-o singură entitate. Sigur că sunt foarte, foarte multe probleme de armonizat, unele nu ușoare. Există posibilitatea ca în luna iunie alianța noastră să se întâlnească cu comisarul european pentru educație, tocmai pentru că ne dorim să transmitem Comisiei Europene deplina noastră dorință de a continua pe acest drum, această alianță” – a declarat, în aceeași conferință de presă, președintele alianței, rectorul universității din Troyes, Pierre Koch.

Coordonatorul proiectului, Timothee Toury, a declarat, la rândul său, că toți participanții la reuniune au fost plăcut surprinși să constate că Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este o universitate bine racordată la tot ce înseamnă industria locală” și au fost impresionați de numărul mare de contracte pe care universitatea le are cu partenerii locali, de facilitățile care au fost puse la dispoziție de către aceste companii. Pe de altă parte, sunt extrem de mulțumiți și de faptul că universitatea clujeană deja este implicată în diverse proiecte de cooperare.

⁎⁎⁎

În ședința de lucru de vineri, participanții au abordat unul dintre cele mai importante aspecte ale alianței: mobilitatea studenților de la învățământul de licență și
masterat în cele 8 campusuri ale consorțiului, în vederea accederii la Diploma Europeană Unică. Pasul major care s-a făcut în această direcție
este recunoașterea automată a creditelor pentru studenții care aleg să studieze în cadrul universităților partenere EUt+. În acest context, au luat naștere mai multe clustere de educație care să permită studenților să studieze în cele 8 campusuri ale Universității Europene de
Tehnologie. În prezent, una dintre preocupările majore ale EUt+ este convergența competențelor și rezultatelor învățării în cadrul programelor de studii care fac parte din clusterele Arhitectură, Inginerie Civilă, Inginerie Mecanică, Inginerie Industrială și Telecomunicații. Rectorii celor 8 universități
au anunțat că vor semna un acord care pune bazele planului de mobilitate ce urmează să fie implementat
începând cu anul universitar 2022 – 2023.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut