Reuniune de proiect Hand in Hand for World Heritage

Membri ai echipei de proiect Hand in Hand for World Heritage  de la Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania din Cluj-Napoca au participat, cu puțin timp în urmă, la reuniunea transnațională C1: Let’s make a film în Pomigliano D’Arco, Italia.

Hand in Hand for World Heritage, un parteneriat de schimb interșcolar finanțat prin programul Erasmus+, a început în toamna anului 2020 și a reunit, până acum, într-o colorată fervoare, un colectiv de profesori și elevi, nenumărate idei, efort, activități creative și multă responsabilitate. Proiectul integrează mai multe discipline: limbi străine, literatură, geografie, informatică sau istorie, și trei școli: liceul Mehmet Zakir Ekni Anadolu din Ankara (Turcia), ISIS Europa – o școală vocațională din apropierea orașului Napoli (Italia) și noi, Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania din Cluj-Napoca, și este dedicat, prin activitățile propuse, sensibilizării elevilor față de importanța și conservarea obiectivelor de patrimoniu UNESCO.

Pandemia a făcut ca primul an al parteneriatului să se desfășoare într-un cadru exclusiv virtual. Cu toate acestea, fiecare școală a contribuit la realizarea unor produse, ca filmulețe de prezentare a liceelor, a orașelor, a unor tradiții sau sărbători, postere cu informații despre evenimente sportive ori culturale specifice, apoi concursuri, dezbateri comune privind patrimoniul și totodată recunoașterea valorilor culturale și naturale.

Școlile implicate au optat fiecare pentru două obiective din patrimoniul național.  Noi am ales bisericile de lemn din Maramureș și cetățile dacice din Munții Orăștiei și am programat vizitarea lor, alături de partenerii de proiect, în luna mai a acestui an.

Prima mobilitate a avut loc între 21 și 25 februarie 2022 în Italia, la Pomigliano D’Arco, un orășel de lângă Napoli, și a avut ca temă pentru activitățile de învățare proiectate, realizarea unui film despre Amfiteatrul de la Capua, locul primei școli de gladiatori și a celui mai vestit dintre ei, Spartacus, și Palatul Caserta, una dintre cele mai mari reședințe regale din țara parteneră. Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania din Cluj-Napoca a fost reprezentat la această întrunire transnațională de o echipă formată din patru elevi din clasele a X-a și a XI-a și două cadre didactice din echipa de proiect. Pe lângă oportunitatea de a stabili legături profesionale cu colegii din celelalte țări partenere, activitățile comune au facilitat cunoașterea unor aspecte din cultura și civilizația italiană și europeană, au susținut dezvoltarea competențelor de limbă engleză și a celor de operare pe calculator, mai exact, de utilizare a unor aplicații de prelucrare și asamblare de imagini și filme.

Vizitând obiectivele de patrimoniu prevăzute în proiect, elevii au urmărit modul în care acestea sunt conservate, au reflectat asupra pericolelor la care sunt expuse din cauza turismului și a climei și, în consecință, asupra modului în care influențele negative pot fi reduse, formulând ipoteze legate de măsurile de protecție posibile pentru viitor. Elevii au cules împreună multe materiale sub formă de imagini, înregistrări video și audio, interviuri și impresii, pe care le vor integra sub forma unui film și a unui eseu fotografic.

Au trăit cu toții, elevi și profesori, momente memorabile, plăcute și interesante, care au perpetuat și îmbogățit în semnificații, prin originalitate și dăruire, bogatul palmares cultural moștenit de contemporaneitate.

Coordonator proiect, prof. Dorina ANCĂU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut