Reținut de polițiști pentru înșelăciune prin metoda „Accidentul”

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Cluj au dispus reținerea unui bărbat de 33 de ani, din județul Ialomița, cercetat pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune. Prin metoda „Accidentul”, sub falsa calitate de medic, acesta ar fi indus în eroare o femeie de 78 de ani, cauzând un prejudiciu estimat la 75.000 de lei.

„La data de 7 iulie 2021, o femeie de 78 de ani, din municipiul Cluj-Napoca a fost apelată telefonic de un bărbat necunoscut, care, folosind calitatea falsă de medic, sub pretextul că fiica și nepotul acesteia au suferit un accident rutier, fiind internați în spital cu fracturi ale coloanei, i-ar fi solicitat acesteia, pentru acoperirea cheltuielilor de spitalizare, 24.000 de euro, iar ulterior 15.000 de lei, dar și bijuterii. Prejudiciul total a fost evaluat la 75.000 de lei, nerecuperat până în prezent” – informează IPJ Cluj.

La data de 12 septembrie a.c., cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița – Serviciul de Investigații Criminale, bărbatul în cauză a fost depistat pe raza municipiului Fetești. În urma administrării probatoriului, împotriva acestuia s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu propunere de luare a unei măsuri privative de libertate.

***

Polițiștii clujeni recomandă persoanelor care au rude apropiate ce se încadrează în profilul victimelor înșelăciunii prin metoda “Accidentul”, să ia legătura cu acestea pentru a le preveni asupra modului de operare folosit de către infractori, pentru a nu cădea victimele unor astfel de fapte!

„Cele mai multe persoane din această categorie sunt femei vârstnice, care locuiesc singure. Nu pun la îndoială intențiile celor din jur, chiar și pe cele ale străinilor. Mai mult, genul de evenimente relatate le stârnește o puternică reacție emoțională. Toate aceste trăsături le transforma în «victime perfecte». Chiar dacă gravitatea evenimentului prezentat perturbă gândirea analitică și chiar dacă primul impuls firesc al oricărui părinte este să își ajute copilul aflat în nevoie, este esențial să verificați informațiile primite. Trebuie să aveți în vedere faptul că autorii acestui tip de înșelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime, pentru a câștiga încrederea interlocutorului și a-l convinge pe aceasta de veridicitatea celor relatate. Nu uitați că în astfel de cazuri infractorii se bazează pe starea de șoc și teama care pun stăpânire pe cei mai mulți dintre interlocutori. Nu reacționați cum se așteaptă cei care vor să vă înșele! Nu acționați precipitat!” – atenționează polițiștii clujeni.

Aceștia recomandă să nu trimiteți sume de bani unor persoane necunoscute și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau să apelați numărul unic de urgență 112 ori de câte ori aveți suspiciuni cu privire la faptul că ați putea fi următoarea victimă a unei infracțiuni de înșelăciune și să analizați cu atenție informațiile primite și puneți cât mai multe întrebări pentru a verifica veridicitatea informațiilor.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut