Respect Pentru Resurse: Manual de educație pentru sustenabilitate, realizat de două ONG-uri clujene

”Respect Pentru Resurse” (RPR) este numele unui manual realizat de două ONG-uri clujene – Food Waste Combat Cluj și Clujul Sustenabil -, cu sprijinul financiar al Raiffeisen Bank și LIDL România și în colaborare cu elevi și profesori, pentru a contribui la educația pentru sustenabilitate în România. Manualul este însoțit de un ghid pentru profesori, care include planificarea lecțiilor și recomandări metodologice pentru fiecare lecție.

Cursul va fi predat în acest an școlar de către 10 profesori, unui număr de 700 de elevi, din cinci orașe din România. În unele școli, acesta a fost adoptat ca opțional din curriculum-ul la decizia școlii, iar în altele va fi predat la cercuri tematice ori prin exerciții practice de aprofundare pentru alte materii corelate. În Cluj, cursul RPR va fi predat la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Liceul Greco-Catolic „Inochenție Micu” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.

„Pe lângă conținutul tematic interdisciplinar, care își propune o alfabetizare de bază în domeniul dezvoltării durabile și introducerea noțiunilor de sustenabilitate în curriculumul școlar din România, acest curs urmărește stimularea curiozității, a gândirii critice și a colaborării  în rândul elevilor, dar și creșterea implicării acestora în proiecte de mediu și sustenabilitate din comunitatea lor. Manualul poate fi văzut și ca o carte, deoarece se pretează și pentru informarea și educarea publicului larg. Din aceste considerente, el poate fi achiziționat ca o carte de lecturat în afara sistemului de învățământ, pentru a înțelege mai bine impactul alegerilor noastre zilnice și interacțiunile complexe mediu – economie – societate” – precizează inițiatorii proiectului.

Proiectul se aliniază tendinței la nivel mondial de abordare transdisciplinară a perspectivei ecologice în educație. Manualul RPR va fi completat cu activități extracurriculare și tabere tematice care au ca tema dezvoltarea durabilă – adaug[ aceștia.

„Manualul RPR creează un spațiu de discuție și reflecție asupra modului în care ne raportăm la resursele naturii și acțiunile noastre. Consider că acest spațiu e vital să facă parte și din sistemul de învățământ, pentru că aceste discuții cu scop educațional au puterea de a produce o schimbare de paradigmă. Una care să ne aducă aminte cât de importantă este relația noastră cu natura și să investim mai mult în ea” – declară coordonatoarea proiectului, Camelia Moldovan.

Lansarea oficială a cursului se va face în luna octombrie în curtea unei școli din comunitatea RPR.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut