Respect pentru cetățeni și companii

Viorel Băltărețu, deputat USR PLUS Cluj lucrează la proiecte legislative pentru reducerea birocrației și simplificarea relației dintre cetățeni și statul român.

Unul dintre aceste proiecte, Legea Vreau să plătesc taxe online a fost votat recent în Parlament, cu o largă majoritate, de către toate partidele. Legea obligă instituțiile statului – locale și centrale -, dar și furnizorii de servicii publice, să accepte plăți cu cardul și online. Avantajele pentru cetățeni și pentru companii sunt numeroase: află ușor ce taxele au de plătit; nu trebuie să se deplaseze la ghișeu; informațiile de pe platformă sunt disponibile 24 / 7; plătesc cu cardul printr-un simplu click.

Opțiunea de plată cu cash la ghișeul instituțiilor rămâne valabilă pentru cei care o preferă.

Odată ce toate instituțiile publice vor fi înscrise pe platformă, cetățenii vor avea acces la toate taxele și impozitele de plătit, la orice administrație. În viitorul apropiat, se are în vedere și posibilitatea înrolării și plății cu cardul din străinătate, solicitată îndelung de românii din diaspora.

Încrederea românilor în instituțiile statului este la un minim istoric. Într-un moment în care grijile cotidiene îi copleșesc, e critic să luăm măsuri care să le facă viața mai ușoară. Legea Vreau să plătesc taxe online e o măsură simplă, dar cu efecte pozitive exponențiale. În plus, va eficientiza și colectarea taxelor.”, ne-a spus Viorel Băltărețu.

Al doilea proiect de lege care a intrat săptămâna trecută în circuitul legislativ este unul favorabil mediului de afaceri: concediile medicale se vor putea compensa cu taxele plătite în baza Declarației 112 și vor fi plătite din prima zi de către stat.

Proiectul face dreptate pentru angajatori, în condițiile în care decontarea concediilor medicale întârzie chiar și mai mult de un an, deși legislația în vigoare prevede un termen de 60 de zile. Conform statisticilor CNAS, restanțele de plată pentru anii 2019 și 2020 erau de aproximativ 2,5 miliarde lei, o datorie care se reportează de la an la an. Propunerea prevede ca întârzierile în decont să atragă penalități și dobânzi.

Proiectul mai prevede trecerea de la angajator la stat a obligației de plată a primelor 5 zile de concediu medical. Angajatorii plătesc în acest moment contribuția asiguratorie pentru muncă din care se suportă și indemnizațiile de concediu medical, astfel, plata celor 5 zile presupune o dublare nejustificată și împovărătoare a eforturilor lor financiare.

E inacceptabil să continuăm să le blocăm activitatea printr-un comportament injust, care-i pune în dificultate permanentă. Acești bani susțin angajatorii corecți, care declară salariile la nivelul real și care produc valoare.”, a mai spus parlamentarul clujean.

Traversăm vremuri dificile. Vreau să-i asigur pe români că, din opoziție, lucrăm în continuare să ne achităm de promisiunea făcută lor, de reformare a instituțiilor statului român, ca un minim gest de respect față de cetățeni. Le doresc tuturor să aibă parte de tihnă, speranță și sănătate cu ocazia Sărbătorilor Pascale!”, a mai subliniat Viorel Băltărețu, deputat USR PLUS Cluj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut