Reprezentantul Sfântului Părinte, Cardinalul Leonardo Sandri, va vizita Cluj-Napoca

Eminența Sa, Cardinalul Leonardo Sandri, purpurat al Bisericii Catolice, va vizita Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla la 2 iunie 2022 – în Sărbătoarea Înălțării Domnului și a Episcopilor greco-catolici martiri. Prezent pentru a doua oară în urbea clujeană, după vizita din anul 2010, Cardinalul Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale sosește ca oaspete al Universității Babeș-Bolyai și, totodată, al Preasfințitului Părinte Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla.

Într-un moment cu simbolism atât de bogat, este providențială această vizită a reprezentantului Sfântului Părinte la Cluj. Între 9-11 mai 1999, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea pășea pe pământ românesc, la București, binecuvântând cu prezența sa luminoasă „Grădina Maicii Domnului”. Cu ocazia vizitei din 2019, Sfântul Părinte Francisc se afla la București (31 mai), Șumuleu-Ciuc (1 iunie), Iași (1 iunie) și la Blaj (duminică, 2 iunie), în Inima Bisericii Greco-Catolice, unde i-a prezentat lumii pe cei șapte Episcopi martiri greco-catolici, ridicându-i la treapta altarelor, ca Fericiți ai Bisericii Catolice.

Acum, într-o nouă sărbătoare a Bisericii și a Martirilor, joi, 2 iunie 2022, Cardinalul Leonardo Sandri va aduce binecuvântarea apostolică la Cluj-Napoca. După sosirea la Cluj, la orele prânzului, Eminența Sa va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea prestigioasei Universități Babeș-Bolyai. În aceeași zi, de la ora 18.00, va avea loc un eveniment memorabil pentru Eparhia de Cluj-Gherla: Înaltul Prelat va sfinți o biserică greco-catolică, biserica „Bob” – monument istoric, sfânt locaș cu o mare încărcătură simbolică.

Edificată în jurul anului 1800, de către Episcopul Ioan Bob de la Blaj, a fost cea dintâi biserică românească și greco-catolică, dintre zidurile Cetății Clujului. A constituit un important centru de spiritualitate în prima jumătate a sec. al XX-lea, aici au celebrat cardinali, episcopi, aici au participat la viața Bisericii mari personalități ale vremii; a funcționat ca biserică ortodoxă în a doua jumătate a sec. al XX-lea, și, după căderea regimului comunist, a fost, timp de mai mulți ani, singura biserică greco-catolică din oraș – alături de „marea Catedrală” din Piața Libertății unde se celebra sub cerul liber, din lipsa unei catedrale (până în martie 1998). Prin biserica „Bob” s-a pus început și vindecării rănilor generate de anii persecuției comuniste: a fost prima biserică restituită proprietarilor de drept, Eparhiei de Cluj-Gherla, în anul 1995, prin dialogul la nivel local dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Greco-Catolică.

În biserica „Bob”, atât de bogată în istorie –, în care, în mod repetat, a celebrat și Fericitul episcop martir Iuliu Hossu, care a și renovat-o, după ce a fost  grav afectată de bombardamentele celui de-al Doilea Război Mondial – în biserica acum din nou frumos restaurată, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla îl va primi, cu mare bucurie, pe Cardinalul prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, care va fi însoțit de Excelența Sa, Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova.

La precedenta vizită la Cluj-Napoca, în cuvântul rostit în Catedrala „Schimbarea la Față”, Cardinalul Leonardo Sandri a amintit cu venerație generațiile de mărturisitori ai credinței din Biserica Română Unită care au avut puterea de a împlini, „cu prețul vieții lor, opera lui Dumnezeu”, înfruntând „castelele de nisip” ale epocilor. A oferit exemplul ilustrului Arhiereu Iuliu Hossu, reamintind cum, în domiciliu obligatoriu fiind, „a refuzat invitația Papei Paul al VI-lea de a merge la Roma pentru a fi creat Cardinal, dorind să rămână și să moară aproape de credincioșii săi, deși în domiciliu obligatoriu. Ca urmare, Papa l-a făcut Cardinal in pectore, lucru dezvăluit mai târziu, aducându-i un deosebit omagiu în fața întregii Biserici Catolice”.

Înaltul Prelat a spus: „Privind acest exemplu, ne putem întreba: ce anume îl ținea pe Cardinalul Iuliu Hossu înrădăcinat în veșnicia promisiunii lui Dumnezeu?” De aceea, și-a exprimat întreaga venerație pentru acești generoși și dăruiți ucenici ai lui Hristos, adresându-i un afectuos salut înalt Preasfințitului George Guțiu, Arhiepiscop emerit de Cluj, care a trăit timp de 14 ani în închisorile comuniste, un martor privilegiat al acelor timpuri de tăcere și încercare, dar, mai ales, al renașterii Bisericii Greco-Catolice Române. Arhiepiscopul de vie amintire, George Guțiu a asistat la acele momente, deși se afla sub povara vârstei înaintate și a primit cu mare emoție salutul și binecuvântarea Cardinalului Leonardo Sandri. Se afla în catedrală și un alt vrednic mărturisitor al credinței, Mons. Tertulian Langa, care a fost de asemenea salutat cu căldură și binecuvântat de Cardinalul prefect. Prin cei doi stâlpi ai Bisericii Române Unite, și ai Eparhiei de Cluj-Gherla, Eminența Sa Leonardo Sandri a întâlnit întreaga generație de mărturisitori și martiri din care ei făceau parte.

Eminența Sa Cardinal Leonardo Sandri a adresat atunci, credincioșilor care se aflau de față, urarea ca, după exemplul martirilor și mărturisitorilor, să poată spulbera „cu ajutorul Domnului, și sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, castelele de nisip care continuă să se ridice în jur!”. A îndemnat: „Rămâneți neclintiți în Cristos Mântuitorul, înălțându-vă întotdeauna în înaltul cerului cu cele două aripi, cea a credinței și cea a rațiunii, iar Domnul să vă ocrotească sub aripile Sale!”.

Este un îndemn la fel de puternic și azi, după 12 ani, când noua vizită a Cardinalului prefect este luminată de sfințenia declarată a celor șapte Episcopi martiri greco-catolici: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.

Înaltul Arhiereu George Guțiu a rostit în fața celor ce l-au întemnițat: „Cred într-Una Sfântă Catolică și Apostolică Biserică!” Sunt cuvinte cu care și credincioșii de azi sunt chemați să-l întâmpine pe Eminența Sa Cardinal Leonardo Sandri la Cluj, în locașul izvorâtor de sfințenie a bisericii „Bob”, peste care va coborî o nouă lumină, prin depunerea, în Altarul reînnoit, a moaștelor Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, prin binecuvântarea directă a reprezentantului Sfântului Părinte.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut