Regulamentul Parcului Natural Apuseni continuă să stârnească reacții în rândul primarilor

Regulamentul Parcului Natural Apuseni din 7 iulie 2022, emis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și publicat în Monitorul Oficial din nr. 753 din 27 iulie 2022, dar trecut neobservat la vremea respectivă, continuă să stârnească reacții în rândul primarilor comunelor incluse în Parc, dar și în rândul comunităților.

În Apuseni, de la „no, hai!”, până la „no, amu!” nu-i decât un pas. Iar dacă primarul comunei Beliș, Viorel Matiș, și-a anunțat intenția organizării unui referendum pentru ieșirea Belișului din acest Parc, primarul comunei Mărgău, Sorin Suciu, spune că primește și el semnale de la cetățeni, care, văzând acum inițiativa Belișului, îi propun să-i urmeze exemplul.

„Vin semnale de la cetățeni să urmăm și noi Belișul, dacă treaba se continuă cu acest Parc. Și să știți că nu e vorba numai de Mărgău sau de Beliș, sunt mai multe probleme la nivelul Parcului și în celelalte două județe, Alba și Bihor. Nu pot să vă zic, în momentul ăsta, ce va fi. Până la urmă, eu reprezint comunitatea. Și, dacă la un moment dat poate facem un sondaj de opinie în comunitate și oamenii din comună spun să urmăm exemplul Belișului, asta trebuie să facem” – spune primarul Sorin Suciu.

Potrivit acestuia, Regulamentul a fost emis fără o consultare reală a UAT-urilor. „A fost o consultare așa, la nivel de… hârtii. Au avut loc niște întâlniri în teritoriu cu administrația parcului, dar din ce reiese din Regulament, nu s-a ținut cont de nimic, din propunerile și recomandările noastre. Practic, e un regulament care a fost făcut fără o consultare reală. În perioada cât a fost în așa-zisa dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Mediului era un comunicat sau o informare, în care era dată o adresă de email și un număr de telefon la care nimeni nu răspundea” – afirmă primarul comunei Mărgău.

Într-un dialog telefonic purtat zilele trecute, Sorin Suciu și-a exprimat nemulțumirea și, totodată, revolta față de o seamă de „reglementări” cuprinse în Regulamentul emis și, pare-se, impus de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Vedem aici, în regulamentul acesta, doar cerința de a avea, pentru orice vrei să faci în Parc, avizul administrației Parcului și al Consiliul Științific, din care nu știm cine face parte. De exemplu, la articolul 11, alineatul 4, se spune: «Extinderea zonelor de intravilan pe suprafața ariilor naturale protejate se va realiza în conformitate cu documentațiile de urbanism, avizate de către RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni – RA, în baza hotărârii Consiliului Științific (…)». Aici e, clar, o împiedicare a dezvoltării comunei, dacă extinderea intravilanului se poate face numai cu avizul lor și cu aprobarea Consiliului Științific. După aceea, mai departe, la același articol, alin. 5: «Realizarea infrastructurii specifice locurilor de campare, spălătoare, dușuri, toalete, parcări, spații comerciale pentru vânzarea produselor alimentare, a legumelor, fructelor și a produselor nealimentare (cosmetice, obiecte de artizanat, timbre, efecte poștale, ziare, reviste, articole sportive etc.), este permisă numai în baza autorizației de construire emise de» – bineînțeles! -, «autoritatea administrației publice competente», respectiv în baza documentației de urbanism, dar la toate, avizul RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni – RA, emis cu hotărârea Consiliului Științific!

Nu știu ce are parcul cu un aviz… ca să vinzi timbre, de exemplu, că e scris aici, sau reviste. Haideți să zicem de aviz în cazul unei spălătorii sau pentru o parcare sau o campare în zona parcului, că astea generează deșeuri, dar aviz ca să vinzi timbre, mi se pare aberant” – a declarat Sorin Suciu.

De asemeni, a adăugat acesta, „la același articol, alin. 6: Întreținerea. Deci, atenție, nu construirea! «Întreținerea/ refacerea construcțiilor-investițiilor existente pe suprafața ariilor naturale protejate, realizate înaintea declarării Parcului Natural Apuseni, cu respectarea legislației, este permisă cu avizul RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni – R.A., în baza hotărârii Consiliului Științific, după caz, emis în cadrul procedurilor de reglementare conduse de către autoritățile competente pentru protecția mediului». Adică, dacă discutăm de o casă, înainte de a fi Parcul, o casă bătrânească, nu mai am voie să o întrețin fără avizul Parcului! Asta scrie aici!”.

Nemulțumirile primarului comunei Mărgău, la fel ca și cele exprimate deja de primarii din Beliș, Râșca și Călățele, sunt legate și de faptul că, „în tot regulamentul, nu se văd alte responsabilități ale administrației Parcului, decât acelea de a aviza și de a controla”, „De exemplu, la articolul 14, punctul 12, litera c: «Autoritățile publice locale au obligația de a evacua, ori de câte ori este nevoie, deșeurile depozitate în locurile special amenajate pe terenurile aflate în proprietatea/ administrarea acestora incluse în ariile naturale protejate. Totodată, sunt obligate să adopte toate măsurile pentru împiedicarea răspândirii deșeurilor în afara locurilor special amenajate pentru depozitare». De acord că avem obligații. Dar și asta mi se pare un pic exagerat. Adică, toată responsabilitatea în a face este pe UAT-uri, nu pe altcineva. Numai administrația Parcului să nu facă nimic, doar avizează și controlează!

Altceva. La articolul 15, alin 2: «Tarifele de vizitare care se aplică pe teritoriul ariilor naturale protejate vor fi încasate la obiective turistice administrate de RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni – R.A. sau în parteneriat cu alte persoane fizice sau juridice; tariful de vizitare cuvenit RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni – R.A., conform prevederilor legale, va fi menționat pe biletele de intrare la aceste obiective. Tarifele de vizitare care se aplică pe teritoriul ariilor naturale protejate vor fi încasate la obiectivele turistice administrate de RNP, sau în alte parteneriate». Cum vine asta? Adică, dacă eu am cascada Vălul Miresei și pun o taxă de vizitare, veniți voi, de la administrația Parcului, să o luați?

Ce mi se pare și mai aberant e articolul 20: «Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni – R.A., cu consultarea Consiliului consultativ de administrare, se avizează de către Consiliul științific și se aprobă prin ordin al autorității publice centrale pentru protecția mediului, conform reglementărilor legale în vigoare». Deci, după prevederile regulamentului acesta, care se aplică pe teritoriul parcului și pe proprietățile noastre, ale comunităților din Apuseni, nimeni nu poate să spună despre el nimic, numai administrația Parcului, UAT-urile nu au nici un cuvânt. Nu se poate așa ceva!” – a declarat primarul comunei Mărgău.

Acesta a mai declarat că, la acest moment, s-a creat o prăpastie între administrația Parcului Natural Apuseni și UAT-uri.

„Primim semnale de la cetățeni din comună care ne cer să urmăm exemplul Belișului. Încă nu sunt mulți care ne cer asta, dar sunt. Spun că nu sunt mulți, încă, pentru că regulamentul ăsta nu multă lume a apucat să-l citească până acum cu mare atenție. Din punctul meu de vedere, însă, la cum arată acest regulament, nu poți să fii deloc de acord cu așa ceva. Deloc! Nu se poate să nu ții cont de UAT-uri sau de cei care dețin suprafețe în parcul ăsta. Regulamentul trebuia adoptat cu consultarea și cu avizul comunităților locale. În momentul acesta e o ruptură între Parc și primării, o ruptură mare, iar aberațiile din regulamentul acesta o să se răsfrângă asupra oamenilor, care la un moment dat vor începe să sufere și, categoric, se vor revolta” – a mai declarat primarul Sorin Suciu.

La Beliș, primarul Viorel Matiș a anunțat organizarea unui referendum, în decembrie a.c., pentru ieșirea comunei din Parcul Natural Apuseni. Spre deosebire de comunele învecinate, care au suprafețe mai mici în Parc, comuna Beliș este inclusă 99%, adică și extra și intravilan. Comuna Mărgău are și ea suprafețe de intravilan în Parcul Natural Apuseni.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut