Reglementarea circulației rutiere în municipiul Gherla

În această vară edilii municipiului Gherla depun mari eforturi în vederea fluidizării circulației pe raza orașului, mai ales în zona centrală, așa cum cer normele europene.

Primăria Municipiului Gherla a anunțat că începând de miercuri, 28 iunie 2023, a fost instituit sens unic pe un traseu care trece prin spatele Catedralei Armenești, cel mai vizitat obiectiv turistic din localitate. Este vorba de străzile Gheorghe Barițiu (tronsonul dintre str. Dragoș Vodă și str. Ștefan cel Mare), Ștefan cel Mare (tronsonul dintre str. Gheorghe Barițiu și str. Gheorghe Șincai) și Gheorghe Șincai, pe direcția str. Dragoș Vodă spre str. 1 Decembrie 1918. Temeiul legal al instituirii sensului unic este HCL nr. 81/26.08.2021 și vine în complementaritatea sensului unic instituit pe strada Vasile Alecsandri, cu intrare din strada Bobâlna, menit să fluidizeze traficul auto și să permită deblocarea zonelor pietonale.

După instituirea noului sens unic, șoferii nu vor mai putea ajunge în centrul orașului de pe șoseaua principală, pe o distanță de aproape 1 kilometru. Variantele de acces spre centru vor rămâne doar pe strada Horea și strada Vasile Alecsandri.

Măsura introducerii sensului unic a fost luată după ce pe zona respectivă s-au constatat și reclamat valori crescute de trafic și blocaje, mai ales la orele dimineții. Prin aceste măsuri Administrația locală încurajează mobilitatea, circulația pietonală și a bicicletelor, ca și în marile orașe. La Gherla, ca de altfel peste tot în țară, implementarea sensului unic s-a făcut la propunerea Comisiei de sistematizare din Primărie și a primit avizul Poliției. De altfel, proiectul edililor pentru a transforma Gherla în oraș turistic va necesita parcări de autocare, acestea probabil vor fi amenajate pe strada Gh. Șincai, însă atunci va fi nevoie de circulație pe ambele sensuri.

În viitor se mai are în vedere introducerea de sensuri unice pe străzile Gârlei, Grădinarilor și Stăruinței din cartierele de locuințe „Între ape” și MR1.

Aceste inițiative gospodărești contribuie la reglementarea circulației rutiere pe raza municipiului Gherla, unde în ultima perioadă au fost înființate și noi sensuri giratorii.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut