Refugiații din Ucraina se simt bine la Gherla

Gherlenii totdeauna au fost oameni ospitalieri. Gazde bune sunt și în prezent, cînd îi primesc cu brațele deschise pe refugiații din Ucraina.

23 de cetățeni ucraineni refugiați în România, la Gherla, au primit sprijin în ultimele trei luni, prin fondul de Ajutor pentru Refugiați. Proiectul se desfășoară începând din luna martie în 18 de comunități din România, fiind implementat la Gherla de Asociația „Oastea Domnului”, cu susținere din partea Fundației Regale Margareta a României. 10 mame cu copii au beneficiat de găzduire și îmbunătățirea condițiilor de găzduire. De asemenea, s-au asigurat alimente pentru hrana zilnică pentru toate persoanele. În același timp, s-au organizat evenimente de socializare și voluntariat.

Ajutorul oferit copiilor și familiilor refugiate de către rețeaua de parteneri ai Fundației vizează: asigurarea unor nevoi de bază – cazare și mese calde în unitatea proprie, în centre de cazare pentru refugiați sau în puncte de tranzit pentru persoanele care tranzitează sau se stabilesc în România; transport sau transferuri interne sau transporturi spre Ucraina (combustibil, servicii de închiriere utilaje și mijloace de transport), sisteme de încălzire pentru corturile din vama Isaccea, sprijin medical în regie proprie sau facilitarea sprijinului medical de urgență; sprijin material pentru refugiați – produse alimentare sau pachete cu alimente, hrană; produse de igienă personală și sanitare; îmbrăcăminte, jucării, rechizite; sprijin logistic pentru susținerea activităților din centre de cazare sau puncte de tranzit;
consiliere și asistență pentru refugiați – activități extrașcolare pentru copii; consiliere juridică pentru obținerea documentelor necesare sau ajutoarelor de stat; consiliere socială pentru integrarea persoanelor care au cerut azil sau care tranzitează pe o perioadă mai lungă România; call center dedicat; servicii de susținere emoțională și alte servicii de specialitate.

În municipiul Gherla, Asociația „Oastea Domnului” a întreprins în ultima perioadă mai multe acțiuni caritabile în folosul refugiaților ucraineni, dar au fost sprijinite și familiile nevoiașe din localitate și din satele vecine.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut