Reforma sistemului sanitar nu se poate face în ultimul an de guvernare, spune primarul oraşului Huedin

Primarul oraşului Huedin, Mircea Moroşan, susţine că reforma din sistemul sanitar este cea mai importantă din România, în acest moment, dar este greu să fie făcută în ultimul an de guvernare, fiindcă presupune costuri foarte mari.

“Toată lumea, şi opoziţia şi puterea, spune că acestă reformă este de interes naţional. Dar este greu să faci această reformă în ultimul an de guvernare, fiindcă ea presupune costuri foarte mari. Reforma trebuie făcută la începutul unui mandat şi fie că va cîştiga opoziţia alegerile, fie actuala putere, ambele trebuie să înceapă această reformă din sănătate în 2013. Anul acesta este necesar să se discute despre modul în care se va realiza ea”, a afirmat, sîmbătă, primarul Mircea Moroşan, la dezbaterea pe tema Legii Sănătăţii desfăşurate la Complexul Leghia de lîngă Huedin, în organizarea Sindicatului “Solidaritatea Sanitară” Cluj, Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” din România şi Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială.

În opinia edilului, sistemul sanitar este cel mai conservator din România şi întrece în cantonarea sa în aceleaşi mod de funcţionare sistemul educaţional. “Nu se vrea o reformă a sistemului sanitar nici din interior, nici din exterior. Cei din sistem trebuie încă să se obişnuiască cu ideea de reformă. De multe ori, în acest sistem se trăieşte mai bine decît în Germania sau în Franţa. Nu ai ce să le oferi mai mult decît au, şi cred că înţelegeţi la ce mă refer. Legea Sănătăţii trebuie mediatizată cel puţin şase luni, după ce opoziţia şi puterea vor ajunge la un consens”, a spus Mircea Moroşan.

El a subliniat că în sănătate costurile sunt, într-adevăr, mari, iar sistemul privat trebuie să se dezvolte pentru a-l degreva pe cel de stat.

Articole din aceeasi categorie