„Reeducarea continuă”: Noaptea Muzeelor, la Memorialul Gherla

După un an în care întâlnirile cu publicul au fost înlocuite de evenimente online, Noaptea Muzeelor se întoarce sâmbătă, 12 iunie, în Europa, și implicit, în Rețeaua Națională a Muzeelor din România. Memorialul Gherla găzduiește cu acest prilej spectacolul trio-ului Torsan/ Dan/ Balan, „Reeducarea continuă”, un mix multimedia de muzică și soundscape, vizual, sculptură și pasaje de poezie care evocă memoria Gulagului românesc.

Publicul Memorialului Gherla s-a întâlnit și în noiembrie trecut cu Torsan/ Dan/ Bălan la spectacolul „Recviem la înmormântarea unui munte”, la o „versiune de toamnă” a Nopții Muzeelor, care a îngăduit „o clipă de normalitate într-un an altfel mumificat de consecințele pandemiei”.

Spectacolul de acum este prefațat de o întâlnire cu istoricul Alexandru Groza, directorul Muzeului Ororilor Comunismului, care va vorbi despre „Represiune și control în regimul comunist”. Accesul publicului este gratuit, între orele 19:30 și 22:00.

La doar câțiva ani de la înființare, Asociația Memorialul Gherla este „un catalizator de anvergură națională al unor proiecte legate de cercetare, educație, popularizare a istoriei concentraționare”, așa cum s-a manifestat în timpul regimului comunist instalat în România postbelică. Chiar asocierea Memorialului Gherla cu „ritualul” european din Noaptea Muzeelor este, de câțiva ani, „un experiment autohton în căutarea unor perspective alternative de reflecție asupra istoriei comunismului”, după cum precizează părintele Grigorie Benea.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut