Rectorul UTCN a participat la o întâlnire cu prim-ministrul Nicolae Ciucă

Rectorii universităților românești partenere în consorții de tip Universități Europene s-au întâlnit, marți, 5 aprilie, cu prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, într-o ședință în care a fost analizată tema redefinirii spațiului european din perspectiva învățământului superior bazat pe cooperare, pe punerea în comun a resurselor umane și infrastructurii, pe incluziune și mobilitate.

Subiectele abordate au vizat, printre altele, rolul și implicarea activă a universităților românești în alianțele din care fac parte, dar și asumarea unor inițiative care să ducă la crearea unui cadru legislativ modern în domeniile educației și cercetării în România. A fost punctată importanța mobilităților studenților, a cadrelor didactice și a cercetătorilor și crearea unor sisteme simple și eficiente pentru recunoașterea perioadelor de studii și a activităților desfășurate inclusiv sub forma micro certificărilor. Un alt subiect dezbătut a fost cel al creării entităților legale aferente alianțelor universitare europene, instrument care va ușura acordarea diplomelor comune și integrarea acestui concept în cultura academică europeană. Integrarea universităților din România în alianțe de universități europene este un proces care se realizează treptat, iar premierul Nicolae Ciucă a subliniat că va sprijini universitățile românești membre ale alianțelor în procesul de consolidare a statutului lor” – informează Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

În prezent, România are zece universități care fac parte din alianțe europene, una dintre acestea fiind Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Cele zece universități reprezintă peste 160.000 de studenți, din totalul de peste 450.000 de studenți înmatriculați la universitățile de stat din România (35,5% din total). Alianțele europene din care fac parte universitățile românești însumează un milion și jumătate de studenți la nivel paneuropean. În viitorul apropiat, alte universități românești vor fi incluse ca parteneri în aceste consorții.

Cu o durată de 3 ani și o finanțare de 5 milioane de euro, în rândul alianțelor Universități Europene, Universitatea Europeană de Tehnologie/European University of Technology – EUt+, din care face parte Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, este una dintre cele mai avansate din punct de vedere al integrării. În luna iunie, reprezentanții universităților partenere EUt+ se vor întâlni cu Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, pentru a-și exprima intenția de a continua inițiativa Eut+.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut