Recomandările polițiștilor rutieri clujeni pentru circulația pe vreme rea

În contextul condițiilor meteorologice din aceste zile, în scopul prevenirii unor evenimente negative, polițiștii rutieri clujeni transmit conducătorilor auto și pietonilor următoarele recomandări:

Informați-vă și pregătiți-vă corespunzător înainte de a pleca la drum, despre condițiile meteo și starea drumurilor • Puteți fi informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al IGPR • Anterior deplasării, asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare și verificați nivelul uleiului, combustibilului, antigelului și al lichidului de parbriz • Atenție la viteza de deplasare! Adaptați-o în funcție de condițiile de drum, astfel încât orice manevră să poată fi efectuată în condiții de siguranță! Respectați regimul legal de viteză!

IMPORTANT: Conducătorul auto este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților (…) atunci când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente • Conducerea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, este permisă doar dacă autovehiculul este dotat cu anvelope de iarnă, conform prevederilor în vigoare •      În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini este recomandat să folosiți frâna de motor • Nu bruscați comenzile și păstrați o distanță suficientă pentru a putea opri în condiții de siguranță. Pe timp de ceață și ninsoare, distanțele sunt mai greu de apreciat! • În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Manifestați calm, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule! Să nu uităm de politețea rutieră! • În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul în condiții de vizibilitate redusă.

Pietonilor le este recomandat să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă • Astfel, pietonii pot deveni în acest context mult mai puțin vizibili. Încercați, pe cât posibil, adoptarea unei vestimentații în culori deschise, pentru a putea fi observați cu ușurință. Recomandăm adulților luarea în considerare a acestui aspect, pentru a preveni evenimentele rutiere în care pot fi implicați copiii • Totodată, în cazul deplasării pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, pietonii sunt rugați să folosească mijloace de semnalizare luminoasă (lanternă etc.) sau să poarte o vestă reflectorizantă • De asemenea, reamintim pietonilor să traverseze drumul doar prin locurile permise și după ce s-au asigurat că au fost observați de conducătorii auto. Să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiții de siguranță • În condiții de vreme rea, vizibilitatea scade, așadar acordați șoferilor timp suficient pentru a vă vedea și pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut