Reacții de la Cluj la comasare

În ultima vreme se discută tot mai mult despre comasarea alegerilor, iar una dintre variantele propuse vizează organizarea localelor la aceeași dată cu europarlamentarele. Cei care țin cel mai tare la această strategie sunt reprezentanții partidelor de guvernământ, PSD și PNL.

 

Liderul PNL, Nicolae Ciucă susține că ideea comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale este o una care poate aduce o prezenţă mai mare la vot.

„Susţinem orice decizie, orice soluţie care să faciliteze faptul că avem un an cât se poate de complicat cu patru, putem spune chiar cinci runde de alegeri. Şi atunci, dacă ne uităm, din iunie până în decembrie, cu toţii vom fi ocupaţi şi preocupaţi de ceea ce se va întâmpla pe scena politică. Pentru că este o bătălie în urma căreia cel care va câştiga ia totul, iar ceilalţi trebuie să o ia de la început, ceea ce este foarte corect. Şi atunci nu cred că ne putem permite în contextul actual să sacrificăm o jumătate de an doar pentru un astfel de plan”, a spus Ciucă.

 

Liderul PSD, Marcel Ciolacu Ciolacu nu s-a pronunțat ferm cu privire la comsate, însă a adus exemplul Belgiei şi Irlandei, unde s-a anunțat că vor avea alegeri locale odată cu alegerile europarlamentare.

„Singura discuţie care a fost în partid a fost că, dacă se comasează vreo alegere, vrem să ştim întreg calendarul convenit cu cei care pot să creeze o majoritate în Parlament, ca să treacă modificările legislative. Cu adevărat, vă anunţ că nu e nedemocratic. Belgia şi Irlanda au anunţat că vor avea alegeri locale odată cu alegerile europarlamentare”, a afirmat premierul.

Oana Murariu: O restrângere a democrației

 

Reprezentanții clujeni ai partidelor de opoziție contestă ideea organizării alegerilor europarlamentare la aceeași data cu cele locale.

Liderul USR Cluj, Oana Murariu susține că o comasare ar fi o restrângere a democrației.

„În loc să găsească soluții la problemele economice și sociale majore curente, PSD și PNL se preocupă de teme false precum comasarea alegerilor sau împărțirea funcțiilor din toamnă. Avem un mediu de afaceri bulversat de noile taxe și de creșterea birocrației fiscale. Am avut până recent proteste de amploare ale transportatorilor și fermierilor. Pentru luna februarie sunt anunțate greve ale funcționarilor din primării și ale angajaților din Sănătate. Sunt extrem de multe lucruri care ar trebui dezbătute urgent și aplicat. PSD și PNL își văd însă cu totală lipsă de responsabilitate de micile jocuri politice. Este revoltător. Nu ar trebui să existe nici o comasare de alegeri. O comasare ar fi o restrângere a democrației. Nu aici se face economie la buget și românii nu pot fi păcăliți cu argumentele false scrise de comunicatorii PSD și PNL. Speranța mea este ca dacă se va face această veritabilă mizerie politică, românii să iasă în numâr cât mai mare la vot și să sancționeze actuala guvernare”, a spus liderul USR Cluj.

Viorel Băltărețu: Un simplu și cinic calcul electoral.

@Petru Cojocaru

Deputatul Viorel Băltărețu nu vede în acest demes decât un un simplu și cinic calcul electoral. „Știa și Iohannis, când, în 2011, spunea despre comasare că “Aduce avantaje partidului sau partidelor de la guvernare”. Acum, coaliția comasată PSDPNL încearcă să ne convingă că i se rupe sufletul de grija cheltuieilor prea mari.

Le dăm noi o idee de reducere a adevăratei risipe: dacă taie pensiile speciale, sunt bani la buget de 75 scrutine electorale!”, spune deputatul. Viorel Băltărețu spune că alegerile parlamentare costă aproximativ 40 miloane de euro, în timp ce pensiile speciale ne costă 3 miliarde de euro.

„Alte dezavantaje sunt si confuzia pe care o va crea o eventuală comasare, problemele de organizare in consiliile locale și restricționarea dreptului la vot a celor care nu și-au înregistrat reședința cu cel puțin șase luni înainte de alegeri”, a punctat Viorel Băltărețu.

Adrian Oros: Nu are nici o legătură cu românii

La rândul său, liderul Forța Dreptei Cluj, senatorul Adrian Oros arată că ideea comasării alegerilor nu are nici o legătură cu românii, sau cu democrația. „Să invoci argumente bugetare în timp ce baronii locali sunt prinși furând milioane de euro, e culmea nesimțirii. E vorba doar de un calcul cinic al liderilor PSD-PNL. Despre spaima lor de a se întâlni în campanie cu oamenii.

Dar mai ales de scorul obținut, care în cazul PNL va fi unul dezastruos. Liderii PNL știu că după europarlamentare, mulți vor fi dați la o parte, iar aleșii locali vor migra masiv spre alte partide”, a spus senatorul.

Adrian Oros a explicat că în privinţa comasării alegerilor există un precedent al Curţii Constituţionale, din 2012, care, pe lângă neconstituţionalitate, considera că nu se justifică din punctul de vedere al impactului bugetar și denaturează procesul de vot.

„Ne amintim cu toții că în 2012, Emil Boc, a încercat să comaseze localele cu parlamentarele prin asumarea răspunderii . Atunci PSD şi PNL, au atacat la Curtea Constituțională și se dădeau de ceasul morţii că devenim un stat autocratic, că a murit democraţia etc.

Decizia Curţii a fost de constatare a neconstituţionalităţii proiectului respectiv şi au fost mai multe argumente.

Acum situația este asemănătoare și argumentele sunt aceleași, și se referă la: impredictibilitatea legii, pentru că sunt la mai puţin de şase luni faţă de data stabilită pentru alegeri; numărul mare de buletine de vot pe care un cetăţean trebuie să le folosească în cadrul procesului electoral, ceea ce ar duce  la dilatarea timpului pe care fiecare l-ar petrece în cabina de vot şi implicit la îngreunarea procesului electoral; restrângerea dreptului la vot, pentru că o persoană care ar candida la alegerile locale nu va putea candida şi la alegerile locale”, a spus Oros. El a precizat că și în 2011 s-a invocat argumentul economiei bugetare iar Curtea a solicitat atunci o evaluare de impact bugetar şi a considerat că impactul, care era pe la 150 de milioane de lei, ceea ce nu justifică comasarea alegerilor.

 

„Curtea constată, totodată, că această reglementare este de natură să determine dificultăţi în exercitarea dreptului de vot, dificultăţi care pot avea ca efect, în cele din urmă, restrângerea exerciţiului acestui drept. Astfel, prin organizarea concomitentă a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi a celor pentru autorităţile administraţiei publice locale cetăţenii vor avea de realizat o sarcină mult mai complexă – exprimarea opţiunii pe 6 buletine de vot -, ceea ce va presupune creşterea exponenţială a timpului necesar votării pentru fiecare cetăţean, luând în calcul în acest sens distribuirea buletinelor, Complexitatea operaţiunilor de vot poate avea ca efect excluderea de la vot a alegătorilor care, independent de voinţa lor, nu vor reuşi să voteze în perioada de timp afectată exercitării votului, până la închiderea urnelor. Acestea sunt şi raţiunile practice care fundamentează o altă regulă prevăzută de Codul bunelor practici în materie electorală, şi anume aceea ca procedura de votare să rămână cât mai simplă, pentru a lăsa deplină libertate alegătorilor de a-şi exprima voinţa şi a asigura astfel efectivitatea dreptului la vot şi la alegeri libere”, se arăta în motivarea CCR din 2012.

 

„Cu alte cuvinte, argumentele de acum ale puterii  au fost deja tranșate și desființate de CCR în 2012, iar acest lucru ar trebui să se întâmple și acum dacă CCR este un organism într-adevăr independent”, a punctat senatorul Forța Dreptei Cluj.

Cosmin PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut