Reabilitarea termică a locuintelor reduce masiv cheltuielile de încălzire

Reabilitarea termică a clădirilor poate reduce factura la încălzire chiar şi cu 40%, însă proiectanţii clădirilor şi nici instituţiile care dau avize nu pun suficient accent pe aceste lucruri, se arată într-un studiu realizat de Asociaţia Energia Inteligentă.

„Izolarea corespunzătoare a locuinţei determină reduceri ale costurilor anuale cu energia de până la 40% şi asigurarea unor condiţii de igienico-sanitare optime desfăşurării vieţii în interiorul acestei locuinţe. Alături de economia realizată, reducerea emisiilor de CO2 este considerabilă, contribuindu-se astfel la protejarea mediului înconjurător şi cel mai important este că această investiţie în eficienţă energetică stopează „aruncarea banilor pe fereastră”, se recuperează costurile în 4,31 ani şi ulterior vor produce „venituri” pentru proprietarul casei”, au arătat reprezentanţii asociaţiei.
Conform unui studiu efectuat pe o casă cu un consum de energie mare, pierderile cele mai importante se înregistrează prin placa peste subsolul neîncălzit – circa 38% din total. Aceasta se datorează suprafeţei mari a acestei părţi a construcţiei, parte total neizolată. Alte 25 de procente se pierd prin pereţii exteriori, iar 21% prin ferestre.
Suprafeţele vitrate sunt importante consumatoare de energie, pierderile prin aceste tipuri de elemente crescând mult cu suprafaţa. Și ggrinda neizolată este un important consumator de energie, chiar dacă suprafaţa acesteia este mică.
Autorii cercetării mai arată că nu se pune accent suficient încă de la proiectarea construcţiei pe aceste aspecte.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut