Răzbunarea corifeilor. Macalik dat jos pentru că a refuzat să repună statuia pe soclu

Primarul Emil Boc a explicat, joi a municipalitatea a reziliat contractul cu firma Mossfern Arhitectură condusă de arhitectul Macalik Arnold Ernő, ce viza reamenajarea urbană de pe străzile Universității și Mihail Kogălniceanu, deoarece „pur și simplu nu au dorit să se conformeze solicitărilor” privind refacerea soclului Grupului Statuar Școala Ardeleană și reinstalarea bustului savantului Emil Racoviță.

„Am fost obligaţi să reziliem contractul cu arhitectul, cu proiectantul lucrării, pentru că acest proiect care a fost prezentat în urma unui concurs de soluţii a fost analizat pe multiple faţete de către opinia publică pe trei componente: soclul de la Şcoala Ardeleană-proiectantul l-a conceput fără soclu ceea ce a deranjat pe toată lumea şi în urma ascultării vocilor şi a deciziei luate de Primărie am decis să reziliem contractul în concordanţă cu ceea ce opinia publică a solicitat, repunerea pe soclu a Şcolii Ardelene. A doua problemă a fost legată de copacii de pe strada Universităţii. Proiectantul dorea să fie relocaţi arborii de pe Universităţii. Am făcut dezbateri publice aproape o lună de zile, am ascultat fiecare voce, fiecare părere, am analizat. A treia problemă era bustul lui Emil Racoviţă. Proiectantul dorea ca acel bust să fie eliminat complet. Nu am împărtăşit acest punct de vedere și nu l-am dorit. Proiectanţii au spus după aia ca el să fie amplasat pe o altă stradă lăturalnică, dar nu am acceptat. Lucrarea este de calitate, celelalte lucruri care sunt acolo sunt bune, dar arhitectul Macalik nu a dorit să se conformeze solicitărilor. Pur și simplu nu a dorit să se conformeze acestor solicitări pe care primăria le-a făcut în mod constant. Având în vedere că au trecut două luni de zile de la avizul Comisiei de Monumente din 29 iunie care a avizat punerea pe soclul a Monumentului Școala Ardeleană, pur și simplu nu a dorit. De fiecare dată mergea la monumente cu planșe cu soluții care nu corespundeau solicitărilor noastre. Am fost nevoiți ca prin neîndeplinirea acestor obligații legale să reziliem contractul. Oraşul este al clujenilor. Arhitecţii sunt instrumente prin care facem cea mai bună variantă a oraşului. Ei trebuie să ţină cont de ceea ce doreşte oraşul. Respect ceea ce a făcut. Respect munca domnului arhitect. Nu a reuşit să se conformeze asupra solicitărilor oraşului”, a spus primarul Emil Boc. El a declarat că deja s-a obţinut un nou aviz de la Comisia de Monumente în urma angajării unui alt proiectant iar Şcoala Ardeleană va fi pe soclu. „Va fi şi bustul lui Emil Racoviţă. Vom vedea şi copacii. Pentru viitor am reziliat”, a declarat Emil Boc.

El a explicat că nu a fost reziliat contractul de realizare a lucrărilor, ci doar partea de proiectare. „Avem constructor care așteaptă proiectul ca să vadă cum să facă. El a fost doar ținut în șah de proiectant. Am reziliat partea tehnică, de proiect, pentru viitor. Constructor avem în continuare și nu avem riscul să pierdem bani europeni. Suntem în grafic.

A fost tergiversat proiectul din 29 iunie de către proiectant”, a menționat Emil Boc.

Primarul a comentat și evenimentul organizat luni de controversatul activist local Szokacs Istvan în cadrul căruia a tăiat în mod ironic panglica de inaugurare a străzii Universității.

„Am văzut un fel de maimuțăreală făcută la început de an școlar orchestrată de Szakacs Istvan, cel care l-a cauționat pe domnul arhitect Macalik punându-i la dispoziție tribuna să explice cum nu trebuie să fie repus Grupul Statuar pe soclu. Domnul Szakac spunea de ce facem atâta caz că grupul statuar nu este pe soclu. Acum, după ce l-a cauționat pe domnul Macalik, vine să spună că nu este gata lucrarea. Lucrarea este în grafic, conform prevederilor contractuale dar nu pot să nu observ ipocrizia domnului Szakacs Istvan și nu cred că cei pe care îi reprezintă din grupul civic sunt de acord ca Grupul Statuar Școala Ardeleană să nu fie pe soclu.

 

Toată lumea trebuie să înțeleagă că atunci când se semnează un contract este un termen de execuție. La acest termen se adaugă perioada în care nu s-a putut lucra. Aceste termene de prelungire sunt prevăzute de lege. De aceea, termenele de contract au prelungire față de termenul prevăzut inițial în contract”, a spus edilul.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut