Răsturnare de situație la Primăria Beliș

Social democratul Viorel Matiș va fi repus în funcția de primar al comunei Beliș după e instanța Tribunalului Cluj a anulat, marți, ordinul prefectului prin care s-a dispus încetarea mandatului obținut la alegerile din septembrie anul trecut. Prefectul a luat această decizie după ce social democratul Viorel Matiș avea o condamnare de un an și şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. De altfel, ordinul prefectului din 26 noiembrie era al doilea demers pe care Mircea Abrudean l-a făcut pentru înlăturarea lui Matiș din fruntea Primăriei Beliș.

Viorel Matiș s-a adresat instanței de Contencios Administrativ din cadrul Tribunalului Cluj și solicită anularea ordinului pe motiv că a fost emis în mod nelegal. Potrivit Legii privind statutul aleşilor locali, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate. Conform legii, calitatea de primar încetează înainte de expirarea duratei normale a mandatului dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: să existe o condamnare; hotărârea judecătorească prin care a fost pronunţată să fie definitivă; pedeapsa să conste în privarea de libertate (închisoare).

Prefectul Mircea Abrudean, a emis, în 21 octombrie 2021, ordinul prin care s-a constatat încetarea în cazul lui Viorel Matiș a mandatului de primar al comunei Beliș. Ordinul a avut efect pentru mandatul 2016-2020. După ce Matiș a câștigat alegerile din 27 septembrie, Judecătoria Huedin l-a validat în funcția de primar, fiind investit în funcție. Prefectul a emis un nou ordin de suspendare, însă Matiș a susținut în acțiunea depusă la Tribunalul Cluj că actul este nelegal pentru că nu pot fi aplicate două sancțiuni pentru aceeași faptă. În urma judecării solicitării lui Viorel Matiș, instanța a admis a acțiunea, dispunând repunerea în funcția de primar.

„„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Matiș Viorel, în contradictoriu cu pârâții Pprefetcuura Cluj și Instituția Prefectului Județului Cluj. Anulează Ordinul prefectului nr. 591 din 26.11.2020. Respinge ca nefondată cererea reclamantului de obligare a pârâtului de rând doi la plata indemnizației aferente funcției de primar pentru perioada cuprinsă între data emiterii ordinului contestat și momentul pronunțării prezentei hotărâri. Obligă pârâtul de la plata în favoarea reclamantului a sumei de 3050 lei cu titlu de cheltuieli de judecată parțiale”. Hotărârea este definitivă iar Prefectura Cluj nu poate decât să facă demersuri pentru revalidarea lui Matiș în funcția de primar.

Un caz similar a fost în 2016 când prefectul l-a demis din funcție pe primarul ales al comunei Cojocna, Teodor Bucur pentru că avea o condamnare cu suspendare pentru înșelăciune. Teodor Bucur a apelat la instanță, obținând anularea ordinului prefectului și reinstalarea în funcție.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut