Rafila: Plata serviciilor medicale de către cei care nu sunt vaccinați anti-COVID este exclusă

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, marți, că social-democrații nu sunt de acord cu plata serviciilor medicale de către persoanele care nu sunt vaccinate anti-COVID, adăugând că această variantă este exclusă din punct de vedere medical.

„Nu s-a ajuns la o concluzie referitoare la certificatul verde. Doar vreau să vă spun că proiectul de lege care a fost respins de Senat, în momentul de față, are extrem de multe amendamente. Am văzut că sunt chiar 42 de pagini de amendamente pentru un proiect de lege care avea două pagini. Trebuie să le putem discuta, înțelege, în primul rând. Câteva lucruri de principiu: în mod evident, nu am fost de acord și cred că au înțeles și partenerii noștri de discuție că această problemă a plății serviciilor medicale de către cei care nu sunt vaccinați este exclusă”, a spus Rafila, citat de AGERPRES.

El a explicat că această variantă este exclusă și din punct de vedere medical, pentru că ar accentua și mai mult problemele legate de prezentarea în spital tardivă a celor care sunt infectați cu SARS-CoV-2.

„Noi vrem să-i încurajăm să se prezinte cât mai repede, or asta era evident o barieră și, de asemenea, am continuat să susținem punctul de vedere că, în eventualitatea aprobării unui astfel de certificat verde, trebuie să găsim o soluție, cel puțin pentru o perioadă de timp, testarea să fie gratuită, mai ales că și logica spune că dacă mâine ar vrea toată lumea să se vaccineze lucrul acesta nu este posibil. Noi am propus 60 de zile, cred că vom rămâne cu această propunere a PSD. Nu s-a intrat în detalii. (…) Oricum 45 și cu cele 15 până la intrarea în vigoare a legii fac tot 60 de zile”, a completat deputatul PSD.

Potrivit acestuia, legea privind certificatul verde COVID trebuie să aibă prevederi clare, transparente și măsurabile.

„În primul rând, trebuie să înțelegem de ce îl introducem – îl introducem ca să protejăm sănătatea publică, lumea să se infecteze cât mai puțin, instituțiile să funcționeze, școlile să funcționeze și așa mai departe, trebuie să existe însă instrumente măsurabile și atunci trebuie să se știe când îl introduci, când situația epidemiologică o impune și care sunt criteriile de renunțare la certificatul verde în funcție de un anumit context epidemiologic. Sunt niște lucruri care trebuie să fie foarte clare, transparente și măsurabile și populația să fie informată din timp, nu în momentul în care se iau astfel de decizii”, a afirmat Alexandru Rafila.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut