PSD se revigorează, la Cluj

Nu e un secret că social democrații nu sunt o forță, la Cluj. Mai mult decât atât, despre organizația județeană a Partidului Social Democrat se știe că a fost intens măcinată de tensiuni interne, de-a lungul timpului, de „decapitări” și impuneri la vârf din afară, forțate și nefirești. Acum, însă, formațiunile politice se pregătesc de mai multe rânduri de alegeri, așa încât PSD-iștii s-au pus pe reîmprospătări și revigorări. Zilele trecute au organizat o festivitate pentru a marca primirea a aproximativ 500 de noi tineri membri în filiala de la Cluj.

Evenimentul a fost salutat și de ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, al cărui discurs motivant, pe alocuri chiar emoționant, nu a treeut neobservat în spațiul public. Printre altele, el le-a vorbit celor proaspăt intrați în rândurile Partidului Social Democrat despre cât de importantă e proiecția viitorului în acest domeniu, perspectiva și inițiativele cu bătaie lungă, le-a spus că politica poate aduce bucurie dar și multe dezamăgiri, și nu a ratat ocazia să îi „taxeze” puțin și pe liberali, alături de care, în prezent, social democrații guvernează țara.

Punctul nevralgic al discursului său a fost cel în care le-a amintit colegilor săi mai noi că doar stânga a construit în România, în timp ce scăderile economice au fost în vremurile în care dreapta era la putere. Ce-i drept, a completat el, din cauza ghinionului pe care liberalii l-au avut, nevoiți fiind să gestioneze niște crize. În fine, a venit și „cireașa de pe tort”, când Vasile Dîncu le-a transmis celor prezenți că PSD poate câștiga alegerile locale, în anumite condiții. „Numai stânga a construit în România, uitați-vă pe graficele dezvoltării din ultimii 30 de ani, veți vedea cât a fost creștere economică, mereu a fost când era PSD, când a fost scădere economică, era dreapta. Asta este statistică, nu e invenția noastră, Sigur că sunt cauze multiple, unii au avut ghinion, pentru că au venit unele crize, ceea ce e adevărat, se poate și așa explica.

Dar dincolo de asta, eu cred că noi avem o șansă importantă, de aceea vă încurajez să aduceți alături de voi și alți tineri. (…)

Dacă până la primăvară reușim să aducem 2000, 3000, 5000 de oameni la partid, vă garantez că vom câștiga alegerile, nu au nicio șansă cei care s-au înstăpânit deja de atâția ani să conducă administrația locală. Putem câștiga alegerile locale, dar trebuie să fim mai mulți și să avem o voință mai puternică”, a argumentat Vasile Dîncu.

Rămâne acum de văzut cât din mesajul unui „greu” al PSD a ajuns la urechile celor proaspăt întrați în partid, cât de mult își vor dori aceștia să reconstruiască, să resusciteze și să facă performanță fără a vâna doar funcții și beneficii. Căci, nu trebuie uitat faptul că trăim într-o țară în care valorile sunt destul de inversate, în care nepotismul, clientelismul și servilismul sunt la mare rang, în timp ce bunul simț, implicarea reală în politică și spiritul civic sunt considerate de-a dreptul non-valori, dacă nu sunt chiar batjocorite.

Din păcate, acum, la noi, a pune suflet și a arăta deschidere față de problemele comunității fără să urmărești vreun interes personal, sau chiar a fi patriot pare, mai degrabă, o rușine.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut