PSD Cluj-Napoca îi solicită lui Emil Boc să verifice cum cheltuieşte Federaţia Share banii alocaţi proiectelor pentru Capitala Culturală a Tineretului

Aurelia Cristea, liderul interimar al social-democraţilor din municipiu, îi solicită primarului Emil Boc să prezinte o evaluare a activităţii Federaţiei SHARE, care gestionează programele şi proiectele ce urmează să fie implementate în 2015, anul în care Cluj-Napoca va fi Capitala Europeană a Tineretului. Cristea consideră că o astfel de evaluare, care să cuprindă şi un raport transparent al cheltuielilor Federaţiei, este absolut necesară, ţinînd cont că mai sînt cîteva luni pînă la începutul anului 2015.

De asemenea, Cristea solicită municipalităţiii să facă publice, în cel mai scurt timp, rapoartele de activitate Aurelia-Cristeatrimestriale pe care Federaţia e obligată să le depună la Primărie. „Consider că, în acest moment, implementarea programului care ţine de Capitala Europeană a Tineretului este în pericol. Primăria trebuie să se asigure că banii alocaţi Federaţiei sînt folosiţi pentru proiecte pe care tinerii le aşteaptă, respectînd principiile de transparenţă în cheltuirea banilor publici. Totuşi, constatăm că Primăria şi Consiliul Local au alocat sume consistente Federaţiei, dar proiectele lipsesc”, subliniază Aurelia Cristea.

Potrivit acesteia, administraţia ar trebui să fie îngrijorată de posibilul eşec al implementării programelor şi proiectelor care vizează titlul de Capitala Europeană a Tineretului. „În Protocolul de colaborare încheiat între Primărie şi Federaţie sînt specificate obligaţii clare pe care Federaţia trebuie să le îndeplinească. Printre acestea sînt: crearea de mecanisme financiare sustenabile pentru susţinerea proiectelor şi structurilor de tineret, afirmarea poziţiei oraşului ca un centru european pentru evenimente, întîlniri şi conferinţe majore, implicarea comunităţii locale în activităţile de tineret sau crearea unor oportunităţi de carieră pentru tineri”, precizează Cristea, acuzînd că pînă acum, „singurii tineri pentru care s-au creat oportunităţi de carieră sînt chiar cei puşi în fruntea Federaţiei”, arată Aurelia Cristea.

În opinia liderului PSD, municipalitatea are datoria de a verifica activitatea Federaţiei, acest drept fiind asigurat prin protocoalelor încheiate, spune Cristea. „Riscăm un eşec de proporţii, care se va răsfrînge asupra imaginii oraşului. Însă cel mai grav semnal este că Primăria nu este capabilă să gestioneze acest proiect în folosul tinerilor şi a comunităţii”, atrage atenţia Aurelia Cristea, care afirmă că Federaţia SHARE a primit sute de mii de lei de la Primăria Cluj-Napoca în ultimii ani, pentru implementarea de proiecte şi programe în 2015, cînd Cluj-Napoca va deţine titlul de Capitală Europeană a Tineretului.

A.S.

Articole din aceeasi categorie