PSD amenință cu moțiune de cenzură; ce șanse are să treacă?

Social democrații amenință cu moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Mărul discordiei este, de data aceasta, Planul Național de Redresare și Reziliență. Conform unor simple calcule, însă, situația nu e tocmai roz, în acest moment, pentru PSD, astfel că se caută soluții pentru susținere. Rămâne de văzut ce vor decide reprezentanții AUR, care se pare, nu se grăbesc să bată palma în acest sens.

Până una, alta, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, numește viitoarea moțiune doar un paravan de imagine, fără sorți de izbândă, în spatele căruia PSD dorește să ascundă colaborarea și susținerea sa pentru acest guvern.

„Încă nu sunt sigur că vom susține moțiunea de cenzură a PSD, vom vedea, ne vom consulta. Evident că suntem pentru demiterea acestui guvern, unul dintre motive fiind PNRR, pe lângă multe altele legate în principal de criza Covid-19.

Motivul pentru care nu am susține această moțiune este că ea este doar un paravan de imagine, fără sorți de izbândă, în spatele căruia PSD dorește să ascundă colaborarea și susținerea lui pentru acest guvern.

PSD putea dovedi că este un partid de opoziție, blocând ratificarea acestui PNRR, dacă ar fi ieșit din plenul reunit, așa cum am făcut noi, AUR. În felul acesta cvorumul necesar unei legi organice nu ar fi fost atins. Drept urmare, logic și matematic, singurul partid de opoziție a fost și rămâne AUR. Am dovedit-o faptic, în mod repetat.

Ca atare nu cred că este necesară, în acest moment și pe acest subiect, acestă moțiune de cenzură. E doar o modalitate de păcălire a electoratului.

AUR a cerut în mod repetat discutarea reală a PNRR în comisiile parlamentare, din timp, deoarece constă dintr-un împrumut de peste 15 miliarde de euro. Aducerea formală a PNRR în fața Parlamentului s-a făcut deoarece finanțarea PNRR era condiționată de votarea măririi contribuției României la bugetul UE (EURATOM). Singura metodă de a-l bloca ar fi fost aceea de părăsire a plenului reunit înainte de vot pentru a nu fi atins cvorumul necesar de 2/3 din numărul total de parlamentari.

Repet, suntem îndreptățiți să afirmăm că AUR este singurul partid de opoziție”, a declarat Alin Coleșa.

Pe de altă parte, cei de la putere nu dau nicio șansă moțiunii de cenzură anunțată de PSD.

„Moțiunea de cenzură este instrumentul opoziției pe care PSD îl folosește mai mult pentru a mulțumi electoratul social democrat. Nu există motive reale pentru a schimba un guvern care a condus țara prin această criză sanitară. Problemele financiare cu care România se confruntă sunt rezultatul politicilor de stânga ale PSD cu care au condus ani buni. Sub conducerea premierului Florin Cîțu ratingul României a fost ridicat de Standard & Poor’s de la „negativ” la „stabil”. Sunt sigur că moțiunea de cenzură de acum și nici cea din sesiunea viitoare, nu vor trece”, a afirmat deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

“Motiunea de cenzură este un instrument democratic, de care opoziția poate uza, ca regulă, doar o dată într-o sesiune parlamentară. Cred că a fost făcută nu pentru că cei de la PSD chiar își doresc căderea Guvernului, ci pentru ca liderii PSD să bifeze că au uzat și de această armă a opoziției în actuala sesiune care mai durează o lună de zile”, a subliniat, la rândul său, deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

„Este treaba opoziției să depună moțiune de cenzură, dar nu va trece. Probabil nu au alt subiect să folosească pentru o moțiune și s-au agățat de PNRR. E un exercițiu de imagine, dar nu e nimic ieșit din comun pentru opoziție”, a atras atenția deputatul UDMR de Cluj, Csoma Botond.

„E dreptul lor, al celor din opoziție să depună o moțiune de cenzură. Vom vedea ce conține, dar nu cred că vor fi șanse de izbândă. Nu văd o alternativă la o altă majoritate în Parlament, acum. Ceea ce pot să vă spun e că în cazul grupului nostru, nu există nemulțumiri”, a declarat și senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

Intenția PSD

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat, săptămâna trecută, că parlamentarii partidului pe care îl conduce vor depune o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Cîțu pe data de 14 iunie. Ciolacu spunea atunci că moțiunea va fi depusă ca urmare a „eșecului privind Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Astăzi (n.red- săptămâna trecută) nu a fost prezentat în plenul Parlamentului Planul Național de Redresare și Reziliență. Tot ce știm despre PNRR este că nu vizează dezvoltarea României, ci un plan de austeritate. Răspunsul PSD nu poate fi decât unul singur. Pe 14 iunie depunem moțiune de cenzură având ca motiv principal eșecul Guvernului în privința Planului Național de Redresare și Reziliență”, a anunțat Marcel Ciolacu, în plenul Parlamentului, la finalul ședinței în care premierul a venit să prezinte PNRR.

Premierul Florin Cîţu şi-a exprimat luni convingerea că moţiunea de cenzură care urmează a fi iniţiată de Partidul Social Democrat nu va fi votată în Parlament, fiind de părere că nu există niciun motiv pentru acest demers.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut