PS Vasile Someșanul a trecut la Domnul

Preasfințitul părinte episcop Vasile Flueraș (Someșanul) a trecut la Domnul vineri, 8 octombrie 2021, la vârsta de 72 de ani. Potrivit unor surse din Arhiepiscopie, decesul a survenit la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

„Cu regret și durere în suflet, dar cu nădejdea în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, aducem la cunoștința slujitorilor sfintelor altare, a viețuitorilor din mănăstiri și a credincioșilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, că Preasfințitul Părinte VASILE, Episcop Emerit și fost Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului în perioada 1998-2019, a trecut la cele veșnice în ziua de vineri, 8 octombrie 2021, la ora 11:30” – a anunțat Arhiepiscopia Clujului.

Slujba Prohodului se va oficia în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, luni, 11 octombrie 2021, după următorul program: ora 9:00 – Sfânta Liturghie arhierească; ora 12:00 – slujba Prohodului propriu-zisă, oficiate de un sobor de arhierei, în frunte cu Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei.

PS Vasile va fi înhumat în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane.

***

Cel mai iubit ierarh al Clujului, PS Vasile Someșanul a văzut lumina zilei la 30 decembrie 1948, în orașul Cluj, din părinții Constantin și Rozalia Flueraș, muncitori, familie ce își avea „rădăcini adânci” în satul Mănăștur (azi cartierul clujean cu același nume – Mănăștur). A urmat școala generală în Mănăștur (1955-1962), Școala profesională „16 Februarie” din Cluj (1962-1965), la absolvirea ei angajându-se la Uzina „16 Februarie”, lucrând în producție ca strungar în metale vreme de șapte ani (1965-1972). În paralel a urmat cursurile serale la Liceul Nr. 12 din Cluj (1965-1971), unde a obținut și bacalaureatul.

Între anii 1968-1970 și-a satisfăcut stagiul militar. Îndemnul de a se apropia mai mult de Biserica lui Hristos l-a simțit în toamna anului 1968, în urma vizitării mănăstirilor de pe Valea Oltului, fiind îndrumat apoi în viața duhovnicească de către vrednicul preot paroh din Mănăștur, prot. Romul Popă. Anul 1972 a fost unul crucial pentru viața sa de mai târziu: mânat de un „glas” lăuntric, în urma examenului de admitere, s-a înscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1972-1976), unde în 1976 a obținut și licența în Teologie, cu lucrarea „Probleme sociale în scrierile Părinților Capadochieni”, la Catedra de Bizantinologie, sub îndrumarea pr. prof. dr. Teodor Bodogae.

În 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib pe seama Parohiei Tureni, Protopopiatul Turda, de către Preasfințitul părinte episcop-vicar Justinian Chira Maramureșanul. La scurtă vreme a fost detașat (la 1 ianuarie 1977) ca preot slujitor la parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din cartierul Grigorescu, municipiul Cluj-Napoca. După alte câteva luni (în august 1977) a fost numit preot slujitor la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, cartierul Mănăștur.

Credincioșii din parohiile în care a slujit l-au cunoscut ca un preot de vocație, blând, înțelept, modest, de o bunătate pilduitoare, coleg de nădejde pentru confrații preoți, echilibrat, mult milostiv și iertător, duhovnic ales, cu o viață morală exemplară. Aceste calități l-au făcut să fie remarcat în rândul preoțimii clujene și să fie solicitat, adeseori, în probleme duhovnicești, pentru elevii seminariști din Cluj-Napoca. Pentru activitate misionar-pastorală deosebită arhiepiscopul Teofil Herineanu i-a acordat distincția bisericească de „iconom” (în anul 1987).

În anul universitar 1990-1991 a fost și duhovnic-asistent la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Cluj-Napoca (azi Facultatea de Teologie Ortodoxă), fiind un preot model pentru studenții teologi. La 25 martie 1995 (de Buna Vestire) a fost tuns în monahism la mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba-Iulia, avându-l ca naș de călugărie pe Preasfințitul părinte episcop Andrei din același oraș.

Ca monah a îndeplinit ascultarea de stareț, la Mănăstirea Nicula, din 1 octombrie 1991 până în februarie 1994. S-a impus în fata obștii mănăstirești prin bunătate, înțelepciune, răbdare și exemplu personal.

În februarie 1994, Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop Bartolomeu l-a numit eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca și exarh al mănăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului; a fost hirotesit apoi și în rangul de arhimandrit.

În urma propunerii mitropolitului Bartolomeu, din vara anului 1998 a fost numit episcop-vicar al Eparhiei Clujului şi hirotonit întru arhiereu în 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula.

Ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a publicat numeroase articole, a sfințit și resfințit numeroase biserici și mănăstiri. De asemeni, a desfășurat o bogată activitate social-misionară. Printre cele mai importante proiecte ale Preasfinției Sale se numără Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, inițiat în anul 2009.

În luna septembrie a anului 2014, ierarhul a suferit un accident vascular cerebral. La sfârșitul anului 2019, ca urmare a aprobării cererii, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, se retrage din activitatea administrativă, continuându-și însă, mai departe activitatea, pastorală și duhovnicească.

Hristos Domnul, Cel înviat din morți,  să-i facă parte de odihnă întru Împărăția Sa!

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut