PS Florentin Crihălmeanu a plecat la cele veșnice

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu s-a stins din viață, marți, în urma unui stop cardio respirator, au declarat pentru Făclia reprezentanți ai Eparhiei.

„A trecut la casa Tatălui Ceresc Preasfinția Sa Florentin CRIHĂLMEANU, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Cu profundă durere sufletească, aducem la cunoștința tuturor credincioșilor greco-catolici și a tuturor românilor că azi, 12 ianuarie 2021, la ora 15:20, Preasfinția Sa Florentin CRIHĂLMEANU, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, s-a stins subit din viață la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

În ciuda faptului că starea sănătății Preasfinției Sale se ameliorase în urma infectării cu Covid-19 și se apropia de sfârșitul perioadei de carantinare, s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie. A fost chemată ambulanța, iar medicii au efectuat  toate procedurile de resuscitare, dar, cu tot efortul depus, la ora 15:20 s-a constatat decesul. Preoții, persoanele consacrate și toți credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla resimt această plecare ca pe o imensă pierdere, dar cu credință în Mântuitorul Isus Hristos Cel Înviat se unesc în rugăciune pentru sufletul harnicului, blândului și smeritului lor Ierarh. Această încercare dureroasă, trăită în lumina credinței și a Învierii, nădăjduim să aducă unitate și pace în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, care i-au primit îndrumarea spirituală, l-au admirat și stimat pentru dăruirea în slujirea lui Hristos și a Bisericii Sale. Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească. Să se odihnească în pace, din mila lui Dumnezeu. Amin”, a anunțat Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

.PS Florentin Crihălmeanu, a fost confirmat, la sfârșitul anului trecut, cu COVID-19, având o formă uşoară a bolii, nefiind necesară internarea.

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a anunțat că, în 2 ianuarie, PS Florentin a fost evaluat clinic la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca. După o internare de o zi, timp în care i-au fost făcute analizele medicale necesare, medicii au concluzionat că este vorba despre o formă ușoară a bolii, care nu necesită internare și s-a recomandat un tratament medicamentos. În cursul zilei de marți, 12 ianuarie, PS Florentin s-a stins din viață din cauza unui stop cardio respirator.

Florentin Crihălmeanu s-a născut la Iași, din părinții Corneliu Crihălmeanu, greco-catolic originar din Transilvania, și Alice, romano-catolică, fiica filologului ieșean Petru Caraman. Florentin Crihălmeanu a fost botezat în Biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului din Iași.

Primii trei ani de școală primară i-a urmat la Turda, iar clasa a patra la Iași. Din clasa a cincea și până la obținerea bacalaureatului a fost elev la Liceul Nr. 15 din Cluj.

După examenul de admitere la Institutul Politehnic din Cluj și-a efectuat serviciul militar la Turda, în unitatea de tancuri. A urmat apoi cursurile Facultății de Mecanică, secția TCM, devenind în 1984 inginer TCM. A fost repartizat ca inginer la IUT- Bistrița și transferat ulterior la fabrica Tehnofrig Cluj.

În anul 1986 a început studiile teologice în particular, cu preotul Pantelimon Aștilean. În  1990 s-a înscris la cursurile serale ale Institutului Teologic Universitar Greco-Catolic din Cluj. A fost hirotonit preot în data de 9 septembrie 1990 în Piața Libertății din Cluj, de episcopul George Guțiu.

În perioada octombrie 1990-iunie 1994 a studiat la Universitatea Pontificală Urbaniană din Roma, conferindu-i-se diploma de bacalaureat în Teologie (27 iunie 1992), cu calificativul Magna cum laude și, în 16 iunie 1994, licența în Teologie, cu calificativul Summa cum laude.

Din 1994 a activat ca profesor la Institutul Teologic Român Unit „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Mai apoi a fost numit vicar general al episcopiei unite clujene.

La 6 ianuarie 1997 a fost consacrat episcop de papa Ioan Paul al II-lea, în Bazilica Sfântul Petru din Roma, cu însărcinarea de episcop auxiliar de Cluj-Gherla, până la pensionarea episcopului George Guțiu în anul 2002.

La data de 6 august 2002 a avut loc ceremonia de întronizare a sa ca episcop eparhial în Catedrala   Schimbarea la Față din Cluj, în prezența arhiepiscopului Bartolomeu Anania.

Redacția

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut